I dag åpnes ICORNs og PENs konferanse for ytringsfrihet, In other words, klokken 20.00 i Maihaugsalen. På scenen vil vi møte artister, musikere, dansere og skuespillere fra Afghanistan, Iran, Syria, Palestina og Norge i en forestilling om forfølgelse og eksil, og om å utforske nye former for motstand mot sensur og undertrykkelse.

To timer senere, klokken 22.00, samles det i Teltet på Stortorget til en litterær og musikalsk støttemarkering. Der får vi muligheten til å bli kjent med tre forfattere som selv er straffet for sine ytringer i sine hjemland. De tre modige skribentene og aktivistene Asli Erdoğan, fra Tyrkia, Narges Mohammadi, fra Iran, og Khadija Ismayilova, fra Aserbajdsjan, har blitt stoppet fra å delta på konferansen ved personlig nærvær. Myndighetene i Tyrkia og Aserbajdsjan har gitt Erdoğan og Ismayilova utreiseforbud, mens Mohammadi sitter fengslet i det beryktede Evin-fengslet i Iran. Til tross for fengsling og utreiseforbud vil de tre bli hørt. Mohammadi har skrevet et brev som vil bli lest av hennes bror, Hamidreza Mohammadi, mens Erdoğan og Ismayilova vil vi se i Skype-samtale med den islandske forfatteren Sjón, kveldens konferansier og leder av islandsk PEN.

Forfatterkollegaer som medvirker er: Gunvald Axner Ims (Norge), Asieh Amini (Iran), Mohammadi Hamidreza(Iran), Anzhelina Polonskaya (Russland), Ali Kalaei (Syria), Birger Emanuelsen (Norge), Gunel Movlud (Aserbajdsjan), Housam Al-Mosilli (Syria), Basim Mardan (Irak), Brit Bildøen (Norge).

Musikalske innslag ved Khaled Harara (Palestina).

 

Støttemarkeringen er et samarbeid mellom PEN International, ICORN, norsk PEN og Norsk Litteraturfestival.

Tekst: Anne-Maren Hammerbeck