Gratulerer, Asbjørn Rydland! 

Vi gratulerer Asbjørn Rydland, vinner av U-prisen 2017 for sin bok Galderstjerna, den første boken i en ny serie av fantasybøker for ungdom ved navn Vegandi

«Det er utrolig stas å vinne denne prisen», sa Rydland fra scenen.

Klokka 13:00 i formiddag var festsalen i Kulturhuset Banken stappfullt av folk i alle aldre. På scenen sto konferansier Vera Micaelsen og blåste gradvis opp en ballong men hun talt om litteratur, leseopplevelse og adrenalin. Dette var åpningen til U-showet, der vinneren av fjorårets beste ungdomsbok skulle annonseres. 

Hun introduserte skuespiller Eline Holbø Wendelbo som leste høyt fra alle de nominerte forfatterne. 

De nominerte var: Sigbjørn Mostue med I morgen er alt mørkt – når historien slutter, Tom Kristensen med Jakten (World of Spycraft 2), Vera Voss med De4: Hyper, Tore Aurstad med Fangarmer, og Asbjørn Rydland med Galderstjerna. 

Juryen besto av skoleelever fra Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Østfold, Sør-Trøndelag, Oppland, Hedmark og Finnmark. De kunne fortelle at de har sittet i timevis og diskutert hvilken bok som var den beste, men ble til slutt enige. 

Fra deres begrunnelse heter det blant annet: 

«Boken er unik innenfor en sjanger som er veldig populær. Science fiction, mytologi og fantasy er blandet sammen på en unik måte. […] Boken er den lengste av de nominerte og den er på nynorsk, men det viste deg å ikke være noe problem.» 

I tillegg til glimrende lesning fikk publikum også høre UKM-aktuelle Daniel Holen Berg spille gitar og synge egne sanger, samt høre ny daglig leder i foreningen !Les, Silje Tretvoll, snakke om deres arbeid og takke ungdommen og alle medvirkende. 

Vinner av U-prisen 2017 Foto: Øystein Nordås

Tekst: Erlend Sem Hartgen
Foto: Øystein Nordås