Vi er allerede på torsdag i den beste uken i året. Det er mange programposter å få med seg i dag også, og det finnes noe for enhver smak. Her er et lite utvalg av hva som skjer i dag, og som vi mener du bør få med deg. 

Kl. 11.00, Café Stift: Mellom liten og stor – glemmer vi mellomtrinnet? 
Forfatterne Bjørn Ingvaldsen, Nina E. Grøntvedt og Alexander Løken fortelle om sine erfaringer med å skrive for mellomtrinnet. Deretter blir det en debatt hvor Bjørn Ingvaldsen, biblioteksjef Ragnhild Malfang, redaktør Steffen Sørum og prosjektleder Troels Jon Posselt fra Foreningen !les diskuterer norsk bokbransjes ansvar overfor leserne på mellomtrinnet. Hva vil de ha og hva bør vi gi dem?

Kl. 12.00, Lillehammer bibliotek: 1947
Den svenske forfatteren Elisabeth Åsbrink er velkjent i vårt naboland, men det er først med boka 1947 at hun har havnet på salgslistene her til lands. Hvis ikke du kan gå på dette arrangementet, strømmes det også direkte her

Kl. 13.00, Teltet: Memoar og litteratur 
I den engelskspråklige verden er memoarer en helt egen sjanger. Her hjemme har vi av og til vansker med å skille denne fra oppvekstroman og lignende undersjangere. Når vi møter skjønnlitterære virkemidler og førstepersonsperspektiver i bøker der det står sakprosa på omslaget, havner vi ofte i stuss. Samtale med Ivo de Figueiredo og Morten Strøksnes. 

Kl 14.00, Café Stift: De vonde fortellingene 
I enhver skoleklasse finnes i snitt en gutt og to jenter som har blitt utsatt for overgrep i en eller annen form. Noe som berører en så stor del av befolkningen må behandles i litteraturen. Men hvordan skal, bør og kan bøker omtale overgrep mot barn?

Kl. 15.00, Mye om og menn 
Frode Grytten og Kyrre Andreassen har begge skrevet om menn. Felles for Gryttens og Andreassens menn er at de framstår som ordinære, men likevel sjeldne, i alle fall i den norske samtidslitteraturen. Vi møter dem i krevende livssituasjoner og smertelige øyeblikk, der de svinger fra den ene ytterligheten til den andre, fra kjærlighet til raseri, og de blir så levende for oss som lesere at vi lett kan utvikle sterke følelser for dem. Frode Grytten og Kyrre Andreassen blir utfordret av festivalsjef Marit Borkenhagen til å fortelle om disse mennene  og til å lese utdrag for å vise hvordan de strever i livet og seirer i litteraturen.

Kl. 16.00, Café Stift: Upris-foredraget: Hvem er du, unge mann
En god oppfølger til «Mye om og menn». Kjønn er et spennende tema også i ungdomslitteraturen. Det har etter hvert blitt mange sterke og positive jenteskikkelser, men hvordan står det til med gutta? Jan Tore Noreng tar for seg årets nominerte ungdomsromaner til U-prisen, og undersøker hvilke forbilder som presenteres for guttene. Hvem er den unge mannen i bøkene egentlig?

Kl 17.00, Teltet: Forbudte sanger 
Da den nordnorske visesangeren Moddi ved en tilfeldighet oppdaget den uutgitte sangen om Eli Geva, den israelske offiseren som valgte å snu ryggen til krigen, bestemte han seg for å lete etter lignende historier. Arbeidet endte i en plate med musikk og tekster fra alle verdenshjørner, fra vietnamesisk opprørssang til mexicanske narkoballader, fra amerikansk sørstatsjazz til russisk punk, fra samiske myter til engelske poplåter. Mange av opphavsmennene bak sangene har blitt fordrevet eller sonet lange fengselsstraffer. Noen har til og med måttet bøte med livet. 

Kl 18.00, Tyrilisenteret: Finn Morderen! 
Bli en del av krimlitteraturen. Ett mord! Flere mistenkte! To deltakere fra publikum får rollen som detektiver. Ved hjelp av ledetråder og forslag fra publikum skal de klare å løse en mordgåte fra en klassisk kriminalroman. Den som avslører morderen vinner forstørrelsesglasset og blir kronet til festivalens detektiv.

Kl 19.00, Teltet: Nordisk mesterskap i poesislam 2017 
I dag skjer det noe historisk på Lillehammer. Vårt første nordiske mesterskap i poesislam skal arrangeres i Norge, og du kan være med på å bestemme vinneren. 
Mesterskap i poesislam er en konkurranse hvor deltakerne framfører egne tekster. Den befinner seg i krysningspunktet mellom diktopplesning, standup og spoken word. Deltakerne bedømmes både på bakgrunn av teksten de fremfører og måten de fremfører den på. Publikum er jury. 

Knausgård og Bennet – Lillehammer bibliotek (Foto – Mette Banken)

Kl 19.00, Maihaugsalen: Litterær festaften
Ingen festival uten Litterær festaften. Vi er trygge på at dette kommer til å bli en minneverdig kveld, som alle festivaldeltagere bør ha på planen. På scenen er blant annet Karl Ove Knausgård, Max Porter, John Freeman og Ellen Andrea Wang. 

Kl. 22.00, Teltet: Late night literature 
Avslutt kvelden i vårt flotte telt på torget. Vi legger opp til et indisk-britisk-amerikansk poesimøte med lesninger og samtale mellom Andrew McMillan, Tishani Doshi, Jerry Pinto og John Freeman. Late night literature går videre til kveldskonsert med Amrit Kaur Lohias. 

Vi er i hvert fall klare for torsdag på festival. Kos deg! 

 

Stemningsbilde (Foto – Mette Banken)

Tekst: Malin Adriaensen 
Foto: Bente Fagerlund og Mette Banken