Fredag klokka 10:00 er det i år duket til kåring av skandinavisk sakprosa etter år 2000! Langlisten er offentliggjort, og flere av de nominerte er i høyeste grad til stede på festivalen. Hvilke 10 bøker kommer til slutt på listen over de 10 beste skandinaviske sakprosabøkene etter år 2000? 

 

I går møtte historiker Mona Ringvej den svenske utenrikskorrespondenten Nathan Shachar og de danske historikerne Ulrik Langen og Bo Lidegaard til panelsamtale om utfordringene som møter en sakprosaforfatter som arbeider med virkelige historiske hendelser. De tre sistnevnte har alle bøker på listen over nominerte.

 

Hvem skal skrive når noen må? Hva legitimerer historikerens dialog med leseren? Hvilken avstand skal forfatteren ha til stoffet som formidles? Og hva er sakprosaens posisjon i dagens samfunn? Dette var noen av spørsmålene som ble stilt og diskutert i forkant av fredagens kåring.

 

Hvilke 10 skandinaviske sakprosabøker fra år 2000 og fram til i dag troner øverst på juryens liste? Spenningen er stor før kåringen offentliggjøres, og jury og utenforstående eksperter møtes for å debattere.

 

Vil du vite hvilke bøker som er på langlisten? Les om titlene her. 

 

Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Litteraturfestival, Morgenbladet, Weekendavisen, Aftonbladet og Broen.xyz.

 

Tekst: Erlend Sem Hartgen
Foto: Bente Fagerlund