Vi gratulerer Thomas Enger med Uprisen 2018!

Kulturministeren på scenen under uprisen.
Foto: Vibeke Røgler, Foreningen !Les

I festsalen på Kulturhuset banken var det smekkfullt av unge og eldre når vinneren av uprisen 2018 skulle kåres. I år som i fjor var det Heidi Marie Vestrheim som geleidet oss gjennom utdelingen med vitser og lovord. Skuespiller Trygve Ramnefjell, tidligere sølvvinner i NM i litteraturformidling, leste fra alle de nominerte bøkene, og UKM-deltagere June Bræin og Marie Nyrud sang og spilte for et begeistret publikum. Alt dette etter at kulturminister Trine Skei Grande stod på scenen og snakket om viktigheten av god ungdomslitteratur. 
 
Årets nominerte var:

Lydighetsprøven av Bjørn Ingvaldsen (Gyldendal)
Baksiden av Endre Lund Eriksen (Aschehoug)
Kan vi bare late som av Camilla Helene Sandmo (Vigmostad & Bjørke)
Killerinstinkt av Thomas Enger (Kagge)
Hevner av Ingelin Røssland (Mangschou)

Juryen, bestående av skoleelever fra hele landet, kåret Killerinstinkt av Thomas Enger til årets vinner. I begrunnelsen beskrev de en bok som var umulig å legge fra seg, lett å leve seg inn i for alle og en bok som rørte leseren. 

Å bli nominert til Uprisen er et kjempestort klapp på skuldra for en forfatter. Det er utrolig stort å vinne prisen, og jeg er veldig glad og takknemlig. Jeg vil takke alle dere som har lest boka, likt den og stemt på den. Og storjuryen, hjertelig takk! sa vinneren fra scenen.
 

Fornøyd vinner, Thomas Enger.
Foto: Øystein Nordås

 
Verdt å nevne er det at Thomas Enger vant prisen i 2014 for sin første ungdomsroman, Den Onde Arven. Han er dermed den første forfatteren til å vinne uprisen to ganger. 

Gratulerer! 
 
Tekst: Erlend Sem Hartgen