Domenico Starnone prisbelønt forfatter og filmskaper.

Lykkelig ekteskap er ikke et godt tema for bøker. Lykke er generelt ikke et godt tema for bøker. Derfor slutter fortellinger når lykken starter,

forteller Starnone med et seriøst blikk, men med innbydende kroppsbevegelser på teltet på Stortorget en fredagsettermiddag.

Hans forfatterskap dreier seg om skrive om det ulykkelige. Det kommer godt til uttrykk i den eneste boka som er oversatt på norsk – Bånd. Boka viser at når to personer ikke lenger har noe til felles, bør de heller ikke være sammen. Det bare øker problemene. Mange påstår at de blir for barnas skyld, men denne boka viser at det kan også føre til store problemer for barna.

Etter samtalen med Janneken Øverland sitter han godt på stolen og snakker med de som kommer opp til ham. Starnone har tydelige meninger om kjærligheten til de lyttende. Han sier at

 

Kjærlighet byr på det beste og den beste siden er ikke en maske, men den fungerer som en maske. Det er en liten del av oss. I relasjoner blir det trivielt, og lidenskapen brukes opp. Man kontrollerer seg mindre og forhold kan gå i stykker. Da sier den ene parten til den andre: jeg trodde jeg kjente deg, men det gjør jeg ikke. Det man bør si er jeg kjente bare dine gode sider.

 

Han ler og lurer på om slike kommentarer kan ødelegge kjærlighetsillusjonen for de lyttende.  

 

Tekst: Nesteren Hasani 
Foto: Åge Solheim