Svarte runde ballerinahæler, beina spissa inn mot hverandre, en kjole med forskjellige fargelag, et beskjedent blikk og et lite, men lurt smil.

Velkommen til årets festaften, sier kveldens konferansier Erika Fatland. Denne stolte vestlendingen setter sitt preg over arrangementet med sin særegne humor. Publikum ler trutt og tutt.

Kulturministeren tar over scenen og overleverer det skjønnlitterære oversetterfondsprisen til Kyrre Haugen Bakke. Oversetteren og oversettelsene hans skal bli hedret. Arbeidet bærer kunnskap, en klar rytme og originalitet.

Trine Skei Grande og Kyrre Haugen Bakke
Foto: Heidi Sæterbakken

I tradisjonen tro kommer John Freeman på scenen. Han skal føre samtalene med skarpe forfattere med viktige budskap.

Det er tre grunner til at jeg returnerer til Litteraturfestivalen i Lillehammer. Jeg får muligheten til å snakke med forfattere jeg verdsetter og liker. Det andre er publikum. De er varme, vennlig, mottakelig for latter og nysgjerrige. Og omsider, denne årstiden bringer med seg mye liv og naturen, fjordene, er så vakre, sier John Freeman.

Freeman sier at festaftenen er et unik arrangement. Ofte skilles det mellom poeter, musikere og forfatter, men denne kvelden samler dem i en mangfoldig begivenhet. Det bidrar til latter, til nye tanker, til tanker med latter – og vakker musikk som forsterker opplevelsen. Fantastisk.

Hans første samtale er med Lars Petter Sveen og tyske Jenny Erpenbeck. Samfunnet og religion blir diskutert, og store eksistensielle spørsmål om samspill mellom mennesker blir spurt. Hva er ondskap? Er det en negativ egenskap som eies av de ytterst få eller lever den i oss alle og at noen samfunnssystemer presse den ut?

Sangeren Herborg Kråkevik og pianist Tove Kragset bryter opp stemningen med sentimentale sanger fra musikalen om Kristin Lavransdatter. Kvinnens rett å velge sin egen hjertenskjær.  

Domenico Starnone og John Freeman
Foto: Øystein Nordås

Senere kommer Freeman ut med den italienske forfatteren Domenico Starnone. Mild mann, men fortellingene er råe. De handler om menneskers handlinger i forskjellige situasjoner.

Kvelden avsluttes med selveste Hedvig Mollestad. Den kvinnelige jazzgitaristen. Etterhvert inntrer kveldens sjarmerende konferansier og leser fra sin siste bok Grenser, mens Mollestad fortsetter å dele ut sine toner.  

 

Tekst: Nesteren Hasani