Dette løypeforslaget er for deg som er glad i de gode fortellingene. Møt blant andre Vigdis Hjorth, Lars Mytting, Alice Zeniter og Per Petterson.

Lars Mytting: Noe å fortelle

22. mai kl 12 – Nansenskolen

Lars Mytting. Foto: Julie Pike.

Lars Mytting er romanforfatteren som skrev en bok om vedhogst og ble kjendis. Hel ved ble tiårets mestselgende sakprosabok i Norge og Non-Fiction Book of the Year i Storbritannia, er solgt i over 700 000 eksemplarer og oversatt til 16 språk.

Han har fortsatt å skrive romaner, og siden debuten med Hestekrefter i 2006 har han skrevet ytterligere tre. Svøm med dem som drukner er oversatt til 14 språk og nominert til The International Dublin Literary Award. Også fjorårets roman, Søsterklokkene, har høstet flotte kritikker og nådd en stor leserskare, og det er arbeidet med den han vil ta for seg her. Som alltid i hans romaner står Gudbrandsdalen sentralt – kom og hør ham snakke om hvorfor!

Se hvilke andre programposter Lars Mytting er med i.

Kr. 150,- Kjøp billett.

Vigdis Hjorth leser Lærerinnens sang

22. mai kl 20 – Teltet på Stortorget

Vigdis Hjorth. Foto: Kjell Ruben

Er man en annen enn den man tror? Vigdis Hjorths opplesninger må man bare oppleve. Hun vil her lese utdrag fra sin siste roman, den kritikerroste Lærerinnens sang, slik bare Vigdis Hjorth kan.

Bokens hovedperson, Lotte Bøk, er en engasjert foreleser i dramatikk på skuespillerlinjen ved Kunsthøgskolen. Når avgangseleven Tage ber om å få lov til å lage en film av undervisningen til noen utvalgte lærere, og også av livet deres utenfor skolen, blir hun grundig rokket i sin selvforståelse.

Se hvilke andre programposter Vigdis Hjorth er med i.

Kr. 150,- Kjøp billett.

Medmennesker

22. mai kl 15 – Litteraturhus Lillehammer

Alice Zeniter. Foto: Astrid di Crollalanza

Romaner befolkes av karakterer, og disse karakterene står i relasjon til en verden og en sosial situasjon. Når vi snakker og skriver om bøker som på en helt egen måte klarer å skape identifikasjon og medfølelse, bruker vi gjerne ord som dybde. Om du leser anmeldelser av de to forfatterne Alice Zeniter og Ida Hegazi Høyer, er det nettopp dette begrepet som går igjen. Begge skriver frem samvær som engasjerer og som sitter igjen når man har lest ferdig. Vi gleder oss derfor til å se de to forfatterne Alice Zeniter og Ida Hegazi Høyer i samtale med Ellen Sofie Lauritzen om litteratur og relasjoner.

Se hvilke andre programposter Alice Zeniter og Ida Hagazi Høyer er med i.

Kr. 200,- Kjøp billett.

Å skrive de døde levende

24. mai kl 16 – Verdensteateret

Maylis de Kerangal. Foto: Catherine Hélie

Maylis de Kerangal har skrevet en mesterlig og poetisk bok der sorg, kropp og nytte er sentrale temaer.

I Reparere de levende dør en gutt i en bilulykke, og de involverte må ta stilling til hva de skal gjøre med de organene som fremdeles kan komme andre til gode. Boka beskriver ikke bare hva som skjer med kroppen, men stiller også spørsmålstegn ved hvordan verden ser på en kropp som ikke lenger er «virksom». Forfatteren møter John Freeman til samtale.

Se hvilke andre programposter Maylis de Kerangal er med i.

Kr. 200,- Kjøp billett.

Ut og stjæle priser

25. mai kl 20 – Teltet på Stortorget

I år er det 16 år siden Ut og stjæle hester kom ut. Romanen ga Per Petterson en plass blant de største internasjonale forfatterstjernene og bidro sterkt til den store internasjonale interessen som har blitt norsk litteratur til del. Petterson har mottatt flere prestisjetunge priser for romanen. I Storbritannia ble han som første norske forfatter noensinne tildelt Independent Foreign Fiction Prize og The International IMPAC Dublin Literary Award. Nå har boka også blitt film. En film som brakte Per Petterson og regissør Hans Petter Moland til den røde løperen i Berlin, der filmen ble belønnet med selveste Sølvbjørnen for beste kunstneriske prestasjon (fotograf Rasmus Vidbæk) tidligere i vår.

Vi feirer Per Petterson og hans klassiker i nyere norsk litteratur med en panelsamtale med personer som på ulike måter har hatt et nært forhold til boka.

I panelet: kunstner Håvard Vikhagen, filmregissør Hans Petter Moland, professor i litteraturvitenskap Tone Selboe og Per Petterson selv. Møt dem i samtale med Silje Riise Næss.

Se hvilke andre programposter Per Petterson er med i.

Kr. 150,- Kjøp billett.

60–70–80–90

26. mai kl 13 – Litteraturhus Lillehammer

Ketil Bjørnstad. Foto: Frøydis Urbye

Høsten 2019 kommer Ketil Bjørnstad med det femte og nest siste bindet i storverket Verden som var min om de siste 60 årene, som beskriver hans liv og virke frem til i dag. 

De svært personlige skildringene av liv og tid kobler seg på norgeshistorien på en måte som har gitt gjenklang hos lesere og kritikere. Bøkene har solgt i 150 000 eksemplarer, så det er altså snakk om en fantastisk suksess.

Ketil Bjørnstad kommer til festivalen for å fortelle om arbeidet, motivasjonen og Verden som var min. Forfatteren møter Magnhild Bruheim til samtale.

Se hvilke andre programposter Ketil Bjørnstad er med i.

Kr. 200,- Kjøp billett.