Den danske forfatteren Carsten Jensen er tildelt Bjørnsonprisen 2019. Prisen deles for første gang ut under Åpningsforestillingen på Norsk Litteraturfestival, 21. mai.

Styret i Bjørnstjerne Bjørnson-akademiet tildeler Carsten Jensen Bjørnsonprisen 2019 for hans forfatterskap og engasjement. Når Norsk Litteraturfestival nå er vertskap for prisutdelingen tar de over stafettpinnen fra Bjørnsonfestivalen. Dagen etter utdelingen prisvinneren holde årets Bjørnsonseminar, knyttet til eget arbeid, med faglige innspill, forelesning og samtale. Postene i seminaret er åpne for publikum. Han vil også delta i Bjørnsonsamtalen under festivalen. 

En forfatter med et spennende forfatterskap som også står i samfunnsdebatten. I visjonære ordelag maner prisvinneren til ansvar for en felles fremtid, med vekt på rettferdighet, likhet og brorskap. Med sterk uttrykkskraft tematiseres flyktningkrise, klima, velferdsstat, arbeidsliv, identitet m.m. Leder i Bjørnsonakademiet, Kristenn Einarsson kommenterer: – Det er krevende både å videreutvikle et omfattende og spennende forfatterskap og samtidig stå i samfunnsdebatten om viktige spørsmål. Årets vinner av Bjønsonprisen makter dette.

Prisvinneren er en skandinav i bjørnsonsk forstand, der han over år har skrevet for aviser både i Norge, Sverige og Danmark. Han har siden 1975 utgitt en rekke romaner, essays, artikler og ikke minst beretninger om sine mange reiser verden rundt. Forfatteren har også høstet en rekke priser og utmerkelser for sitt brennende virke. I likhet med Bjørnstjerne Bjørnson, er Carsten Jensen en forfatter som kjemper for menneskeverd og mot politisk undertrykkelse. Blant tidligere vinnere av prisen finner vi Johannes Anyuru, Yasar Kemal, Adonis, Edward Snowden og Kristin Solberg. 

Les pressemeldingen fra Bjørnsonakademiet her: PM, Bjørnsonprisen2019

Carsten Jensen vil delta under flere poster på Norsk Litteraturfestival 21. – 26. mai. Fullstendig program slippes 2. april 2019.