– Det er så fint å oppleve gode møter mellom barn og litteratur, og å se at leselysten vekkes. I tillegg til at programmet i år er større enn noen sinne er det knallbra, og vi gleder oss til byen myldrer av både barn og forfattere, sier Pegasusansvarlig Anne-Thea Haavind.

Se programmet her.

Spennende og aktuelt program. Det mest sentrale temaet under årets festival er miljø. Vi har nemlig fått inn noen av de aller viktigste stemmene og ressursene i dagens debattklima. I tillegg kommer dama bak høstens store internasjonale barneboksnakkis, ofte omtalt som den nye J.K. Rowling, den australske forfatteren Jessica Townsend.

Doblet aktivitet. 2019 er et år med ekstraordinære satsninger på litteratur i Norge, og er definert som nasjonalt leseår. Norsk Litteraturfestival ønsker å bidra i det nasjonale løftet ved å skape leselyst og å bidra til å utvikle evnen til å lese hos barn og unge. Ved hjelp av solid støtte fra blant annet Sparebankstiftelsen DNB er vi nå svært nær målet om å gi alle barn og unge som ønsker å være med mulighet til å få gode møter med litteratur.

– I 2018 fikk vi 13000 påmeldinger fra barn og unge, men hadde kun plass til halvparten, forteller Haavind. – Vi er så glade for at vi i år kan doble aktiviteten.

Jessica Townsend har vært en av høstens største internasjonale barnebokoverraskelser. Med sin debut «Ingenlund» har hun overbevist forlag og lesere verden rundt, og hun er til og med sammenliknet med selveste J.K. Rowling. Det australske stjerneskuddet kommer til Lillehammer for å møte både barn og voksne under festivalen i forbindelse med flere arrangementer.

Kampen for klimaet. Penelope Lea er bare 14 år, men allerede en av de sterkeste stemmene i miljødebatten i Norge. Hun er medlem i Miljøagentene, leder av Barnas Klimapanel og vant i 2018 frivillighetsprisen som tidenes yngste. Hun er en av flere som kjemper for klimaet som publikum skal få møte under festivalen. Videre skal vi blant annet ha verksted der deltakerne selv får jobbe med konkrete miljøtiltak, skrivekonkurranse, miljøforedrag ved Jostein Gaarder og samtaler der blant andre Arne Svingen og Teresa Grøtan snakker om å skrive om miljøengasjement blant ungdom.

Det beste norske. Som alltid har festivalen de mest interessante norske forfatterne og illustratørene. I og med det enorme omfanget festivalen har i år kan vi denne gang telle nesten 60 navn, som selvsagt også er ny rekord for oss med god margin.

Pegasus utvider i år med en ekstra festivaldag, og avholdes fra 20. – 26. mai.

SE PROGRAMMET HER

PÅMELDINGSSKJEMA