På festivalen er landene som omkranser Norge godt representert, med et utvalg forfattere fra både Sverige, Færøyene, Island, Danmark og Finland. Derfor har vi samlet de programpostene der nordiske forfattere, fra andre land enn Norge, deltar i sentrale roller i en egen løype. Nytt av året er at vi har et eget Lagerlöf-Undset-Blixen-seminar – med nordisk fokus.

Hjemme i verden, verden i hjemmet

21. mai kl 10 – Bjerkebæk

Selma Lagerlöf (Sverige), Sigrid Undset og Karen Blixen (Danmark) står med sine udødelige verk som lysende ikoner i det nordiske. De står bak forfatterskap som både ble folkelesning hjemme og vakte internasjonal oppmerksomhet. De var sterke kvinner, ikke bare i skriften, men også i livet. Kjøp billett.

På den andre siden av treet

22. mai kl 13 – Verdensteateret

I 2018 mottok færøyiske Bárður Oskarsson prisen for bildeboka Træið (Treet), om den engstelige kaninen Bob og hans bereiste venn Hilbert. Oskarssons bøker er oversatt til en rekke språk og har fått tallrike priser. Møt Barðdur Oskarsson, forlegger Niels Jákup Thomsen fra Bókadeild Føroya Lærarafelags og Dag Larsen fra Norsk barnebokinstitutt i samtale om boka, forfatterskapet og nordisk barnelitteratur. Kjøp billett

Tort og svie

22. mai kl 14 – Cafe Stift

Heidi Sævareid og Maria Turtschaninoff (Finland) skiver bøker som gjør vondt og som utfordrer ungdomsbok-merkelappen. Begge skriver om lidelse og fysisk smerte. Hvordan går man inn i det ekstreme i litteratur for ungdom? Befinner vi oss i dag i en virkelighet der disse følelsene nødvendigvis må være en del av den litteraturen som unge voksne konsumerer?  Heidi Sævareid i samtale med Maria Turtschaninoff om overskridelse i YA-litteraturen. Kjøp billett

Bjørnsonforelesningen

22. mai kl 14 – Kulturhuset Banken

Den danske forfatteren Carsten Jensen er årets vinner av Bjørnsonprisen. Han har over år skrevet for aviser i flere land, og siden 1975 utgitt en rekke romaner, essays, artikler og ikke minst beretninger om sine mange reiser verden rundt. I debattboken fra i fjor høst, Kjellermennesker, handler det om populisme og vanskeligheten med å være menneske i en kaotisk samtid. Med sterk uttrykkskraft tematiseres flyktningkrise, klima, velferdsstat, arbeidsliv, identitetspolitikk m.m. «Vi står ikke ved bare ved én korsvei, men ved flere!» Kjøp billett. 

Bjørnsonsamtalen

22. mai kl 15 – Kulturhuset Banken

Møt årets Bjørnsonprisvinner Carsten Jensen (Danmark) i samtale med journalist og forfatter Simen Ekern rundt globale utfordringer i vår tid, og det å ta til orde som samfunnsengasjert forfatter. Hvilken plass har den frie intellektuelle essayisten? Er det fortsatt liv i myten om dikteren som sannsiger og moralsk kompass? Åpent for spørsmål. Kjøp billett.

PS: I programmet har vi en rekke poster der Carsten Jensen er tema.

Roubauds mangfold av verdener

22. mai kl 18 – Lillehammer Kunstmuseum

Det kan ikke overdrives hvor viktig den franske poeten Jacques Roubaud (Frankrike) har vært for poesien i etterkrigstidens Europa. På tross av at to hele diktsamlinger er utgitt på norsk i Oktobers gjendiktningsserie, blir han ikke lest så ofte som han burde her til lands. Vi er derfor svært glade for å kunne presentere denne spreke matematikkprofessoren og 85-åringen for enda flere. Han møter psykolog og poet Ulf Karl Olov Nilsson (Sverige) til samtale om poesien og alt det den rommer. Kjøp billett.

Mødre

23. mai kl 16 – Teltet på Stortorget

Mødre har alltid hatt en selvfølgelig rolle i litteraturhistorien. Fra Iokaste i Ødipus Rex til Peer Gynts Mor Åse til Molly Weasley i Harry Potter-bøkene – fremstillingen av moren er like mangfoldig som forfatterne som har skrevet om henne. Men hvordan fremstilles hun i dagens litteratur her i vår del av verden? Agnes Lidbeck (Sverige) og Monica Isakstuen i samtale med Cathrine Strøm om den litterære moren i ny skandinavisk litteratur. Kjøp billett.

Nordisk poesimøte 

23. mai kl 17.30 – Elephant Kunsthall

Ulike stiler, ulike stemningsleier og forskjellige tungemål. Gerður Kristný fra Island, Erlend Wichne fra Norge, Ulf Karl Olov Nilsson fra Sverige og Mette Moestrup fra Danmark opptrer på samme scene. Det er duket for nordisk diktertoppmøte! Poetene introduseres av Martin Ingebrigtsen. Kjøp billett.

Samtidssagaen

24. mai kl 12 – Cafe Stift

Den islandske forfatteren Gerður Kristný er aktuell med romanen Hestvik og den norske forfatteren Mona Høvring er aktuell med romanen Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født, som hun har fått Kritikerprisen for. De møtes for å diskutere litterære røtter og tradisjonen de skriver seg inn i. Forfatterne møter Silje Warberg til samtale. Kjøp billett.