Norsk Litteraturfestival feirer at Sigrid Undset i 1919 bosatte seg på Bjerkebæk, og skrev litteratur som har gått inn i litteraturhistorien. Blant annet middelalderverkene Kristin Lavransdatter og Olav Audunssøn, som hun senere fikk Nobelprisen for.  

I forbindelse med vårens festival legger vi opp til følgende program for å markere jubileet:

Hjemme i verden, verden i hjemmet

Tirsdag 21. mai, kl. 10.00-16.30 
Bjerkebæk

Selma Lagerlöf, Sigrid Undset og Karen Blixen står med sine udødelige verker som lysende ikoner i det nordiske. De står bak forfatterskap som både ble folkelesning hjemme og som vakte internasjonal oppmerksomhet. De var sterke kvinner, ikke bare i skriften, men også i livet.

«Hjemme i verden, verden i hjemmet» er en programrekke hvor litteraturen og samfunnsengasjementet til tre av våre viktigste skandinaviske diktere blir satt under lupen og hvor forfattere og fagpersoner som Sigrun Slapgard, Tone Selboe, Vigdis Hjorth, Anna Nordlund og Kristin B. Johansen bidrar til å kaste lys over Lagerlöf, Undset og Blixens litterære produksjon og samfunnsengasjement. 

10.00-11.10
Et hjem med utsyn mot verden
Foredrag ved Kristin B. Johansen (no), Anna Nordlund (sv) og Catherine Lefebvre (dk).

11.30-13.30
Litteratur i dialog med en større verden
Foredrag og panelsamtale ved Sigrun Slapgard (no), Lena Carlsson (sv) og Tone Selboe (no).

14.30-16.30
Å lese og å skrive i dialog med Lagerlöf , Undset og Blixen 
Foredrag og panelsamtale ved Vigdis Hjorth (no), Ellen Mattson (sv) og Mette Moestrup (dk) 

kr. 400,– (hele dagen) Kjøp billett 

Undset and the North. An American view

Onsdag 22. mai, kl 18
Bjerkebæk

Undset-forelesningen holdes av Brad Leithauser, forfatter og universitetslektor fra USA. Han vil se på Sigrid Undsets forfatterskap med utenlandske briller. Dessuten vil han la andre amerikanske og engelske forfattere vise hvordan de har latt seg inspirere av Norden.

Forelesningen er på engelsk
kr. 150,– (100,– for medlemmer) Kjøp billett

Undset sett utenfra

Torsdag 23. mai, kl 15
Bjerkebæk

Den amerikanske sakprosaforfatteren Lauren Elkin har i forkant av festivalen sittet i skrivestua på Bjerkebæk og fordypet seg i Sigrid Undsets periode i Roma. Elkin har nemlig jobbet med kvinnelige kunstnere som vandrere, og hvordan vandringene deres har påvirket kunstnerskapet. Hun presenterer først arbeidet sitt, så følger en samtale med Brad Leithauser, som også har kommet til festivalen for å fortelle om sitt arbeid med Undset.

Samtalen er på engelsk
kr. 200,– Kjøp billett 

Kransen

Lørdag 25. mai, kl 17
Maihaugen

I år er det 100 år siden Sigrid Undset flyttet til Bjerkebæk og vi markerer jubileet med en forestilling hvor Kransen, første bind i trilogien om Kristin Lavransdatter, har blitt bearbeidet av Sara Birgitte Øfsti til en muntlig fortelling som er tro mot originalen og som formidler Undsets magiske univers slik at publikum blir trollbundet.

kr. 200,– Kjøp billett (NB: få plasser)

Å hjemme seg

Utstilling som kan besøkes hele festivalen
Lillehammer Kunstmusuem

I 2019 er det 100 år siden den nobelprisvinnende forfatteren Sigrid Undset bosatte seg på Bjerkebæk i Lillehammer. For Undset var hjemmet selve fundamentet for livets utfoldelse. Både i hennes litteratur og liv spiller hjemmet en avgjørende rolle. Utstillingstittelen «Å hjemme seg» er hentet fra Undset selv, der hun beskriver gleden ved å skape sitt eget bosted. Tittelen har en dobbel betydning, den henspiller både på tilfredsstillelsen ved å skape rom for seg og sine – samtidig som det var et sted hun kunne «gjemme seg» bort. Utstillingen rommer både kunst og kulturobjekter som til sammen danner rammen for Undsets smak og ideologi, deriblant verk av Carl Larsson, Prins Eugen, William Morris, Agnes Slott-Møller, Gerhard Munthe og Nikolai Astrup – i tillegg til samtidskunstnerne Hedevig Anker og Christian Partos.

Gratis med festivalpass.