Er verdens lengste roman, den franske klassikeren På sporet av den tapte tid av Marcel Proust, lengre enn Norsk Litteraturfestival? Det er et spørsmål vi håper å komme til bunns i når forfatter Jonny Halberg ved festivalstart begynner sin maratonopplesning fra Karin Gundersens norske oversettelse. Halberg leser dag og natt – kommer han i mål og når han i så fall frem til siste ord før avslutningskonserten?

På sporet av den tapte tid er en av litteraturhistoriens største klassikere, et 3500-siders verk hvor Marcel Proust borrer dypt i barndom, vennskap og kjærlighet. Boka tok hele 15 år å skrive.

Under maratonøvelsen blir Halberg bistått av lege Christer Mjåset med regelmessig helsesjekk, og kanskje dukker det også opp andre gode hjelpere. Opplesningen vil skje på Leseriet kafe, som har bakt madeleinkaker for anledningen. I en av bokas, og dermed i litteraturhistoriens, mest berømte passasjer skildrer Proust hvordan smaken av madeleinekaker dyppet i te får barndomsminnene til å strømme på.

Sett deg gjerne ned på Leseriet for å høre, ta en madeleinekake og la seg nære av noe av det beste fransk litteratur har å by på.

Se programposten her.