OBS: DETTE ER ET GAMMELT INNLEGG. ÅRETS PROGRAM FINNER DU HER!

FRANSK VÅR PÅ LILLEHAMMER. 

Maylis de Kerangal (FR), Leïla Slimani (FR), Kamel Daoud (DZ), Timothy Snyder (US), Boualem Sansal (DZ), Carsten Jensen (DK), Han Kang (KR), Jacques Roubaud (FR), Werewere-Liking Gnepo (CI) og de norske forfatterne Per Petterson, Eldrid Lunden, Jan Grue, Tharaniga Rajah, Lars Mytting og Gunnhild Øyehaug er blant årets hovednavn.

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og er kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden. Festivalen går over 6 dager og omfatter mer enn 250 arrangementer, 450 artister og i år forventer vi ny publikumsrekord på opp mot 30 000 publikummere. Under årets festival forfølges strukturene og maktforholdet i språket som en rød tråd. Hver gang vi ytrer oss bidrar vi til å definere virkeligheten. Ordne vi velger gjør noe med oss.

KJØP BILLETTER

Film, filosofi og 10 frankofone forfattere
Fokus for årets festival er som allerede kjent det franske språkområdet. Fransk litteratur og filosofi har en unik status, noe som underbygges av de 15 Nobelprisene i litteratur som har gått til Frankrike gjennom årene. Når Norsk Litteraturfestival i 2019 tar steget fra et geografisk fokus til et språkfokus er det det franske språket vi retter blikket mot, og programmet vil inkludere franskspråklige forfattere fra store deler av verden. Frankrike, Algerie, Marokko og Elfenbenkysten er blant annet representert. Festivalens «franske løype» omfatter fransk film, filosofi, innføring i fransk litteratur og et tyvetalls arrangementer hvor de 10 franskspråklige forfattere som gjester Lillehammer i mai deltar. 

Madeleineøyeblikk
I en av litteraturhistoriens mest berømte passasjer skildrer Proust hvordan smaken av madeleinekaker dyppet i te får barndomsminnene til å strømme på. God litteratur favner ofte opplevelser som gjør fortiden levende for så vel fiksjonens personer som for leseren. La gjerne årets festival bli en jakt på madeleineøyeblikk i litteraturen, for eksempel hos så ulike forfattere som Johan Mjønes, Han Kang, Eldrid Lunden, Mette Moestrup og Per Petterson.

Vi lurer også på om verdens lengste roman, den franske klassikeren på sporet av den tapte tid av Mercel Proust, er lengre enn Norsk Litteraturfestival? Det er et spørsmål vi håper å komme til bunns i når forfatter Jonny Halberg ved festivalstart begynner sin maratonopplesning fra Karin Gundersens norske oversettelse. Kommer han i mål, og når han i så fall frem til siste ord før avslutningskonserten, basert på tekster av Jon Fosse og Edith Piaf, toner ut seks dager senere?

Vi dobler programmet for barn og unge
2019 er et år med ekstraordinære satsninger på litteratur i Norge, og er definert som nasjonalt leseår. Norsk Litteraturfestival ønsker å bidra i det nasjonale løftet ved å skape leselyst og å bidra til å utvikle evnen til å lese hos barn og unge. Ved hjelp av solid støtte fra blant annet Sparebankstiftelsen DNB er vi nå nærmere målet om å gi alle barn og unge som ønsker å være med mulighet til å få gode møter med litteratur.

Komma – kommet for å bli
I fjor samarbeidet Oppland og Hedmark Fylkeskommune, Kulturtanken, Norsk Forfattersentrum og Norsk Litteraturfestival om Komma, som er en visningsarenaen for litteraturproduksjoner, spesielt tilrettelagt for alle som jobber med litteraturformidling overfor barn og unge, enten det er i DKS, på festival, litteraturhus eller bibliotek. Oppslutningen var stor og tilbudet er i år doblet, i tillegg til at også Akershus fylkeskommune har kommet med på laget. Komma foregår mandag 20. og tirsdag 21. mai.    

Forsmak på Frankfurt
Festivalen bærer også bud om at Norge forbereder seg til høstens store satsning. 16 internasjonale forleggere, en gruppe bestående av 8 tyske pressefolk og 10 tyske og sveitsiske bokhandlere er blant NORLAs gjester på Lillehammer i vår. Georgiske forfattere som erfarte å være gjestelandsforfattere i 2018 kommer til Lillehammer for å snakke med norske forfattere og Norsk PEN arrangerer debatt for å diskutere hvorvidt det store eksporttrykket fører til litterær markedstilpasning.  

Debatten og «Hele Norge snakker»
Det blir daglige debatter med utgangspunkt i temaer som scenenekt, regionalpressen og idrett. Lørdag 25. mai samarbeider festivalen med NRK om å invitere meningsmotstandere til å utveksle synspunkter ansikt til ansikt, privat rundt kafebordet og offentlig på scenen.

KJØP FESTIVALPAS OG ENKELTBILLETTER