Under Åpningsforestillingen 21. mai ble Dobloug-prisen delt ut til Johan Harstad og Olaug Nilsen. Les begrunnelsen fra Dobloug-komiteen på vegne av Svenska Akademien.

Den norske Dobloug-komiteen tildeler på vegne av Svenska Akademien Dobloug-prisen for 2019 til forfatterne Johan Harstad og Olaug Nilssen. Prisen består av et diplom fra Svenska Alademien og 200 000 svenske kroner. 

Johan Harstad (f. 1979) har etter debuten i 2001 med kortprosasamlingen Herfra blir du bare eldreetablert seg som en original og allsidig stemme i norsk samtidslitteratur. Hans store gjennombrudd kom med romanen Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?(2005), romanen om den evige toer. Romanen er en sammenbruddsfortelling,.en velskrevet, underholdende og original roman, skrevet med episk intensitet og litterært overskudd.

En litt annen kaliber er romanen Hässelby(2007). Den rommer en humoristisk og besk kritikk av velferdssamfunnet med utgangspunkt i en omdiktning av de svenske barnebøkene om Alfons Åberg.I 2008 vant Harstad Brageprisen for beste barne- og ungdomsroman med boken Darla – 172 timer på månen.Darlaher en ungdomsbok med stor fantasikraft og spennende handling. 

I 2015 kom den omfangsrike romanen Max, Mischa & tetoffensiven. Fortellingen er på nær 1100 sider. Harstad viser stor fortellerevne, romanen er underholdende, spennende, og dypt alvorlig. I bunn og grunn dreier det seg om en oppvekstroman som sprenger sine grenser og utvikler seg til en kunstnerroman. Romanen er et betydelig verk i nyere norsk litteratur.

Johan Harstad har også skrevet dramatikk. Han har publisert innen en rekke sjangere: noveller, romaner, science fiction, dramatikk og en selvbiografi/sakprosabok om bandet Motorpsycho, og han lager gjerne smussomslag og illustrasjoner selv. Han driver også med grafikkprosjekter, lyd, film og fotokunst som utgis av selskapet LACKTR. 

Johan Harstad er en spennende og mangfoldig forfatter som nå belønnes med Dobloug-prisen. 

En spennende, allsidig og alvorlig stemme i norsk samtidslitteratur er også Olaug Nilssen (f. 1977). 

Med romanen Tung tids talefra 2017, tok Olaug Nilssen både fatt i et alvorlig og personlig tema, men også i norsk samtidslitteratur. Romanen handler om ei kvinne som blir mor til et autistisk barn. Romanen er et langt rop som skildrer hverdagen med gutten på den ene siden og møtet med det kommunale byråkratiet på den andre siden. Nilssens roman er en personlig protest mot samfunnet som verken ser henne eller sønnen eller familiens behov har. Prosaen er gjennomtenkt og slagkraftig i denne romanen, og dveler både ved situasjonens uutholdelighet og de små detaljene som virkeliggjør presset og angsten moren i boka kjenner på.

Tung tids taleer Nilssens fjerde roman, men også i de tre andre romanene, debutromanen Innestengt i udyrVi har så korte armarog Få meg på, for faen, skriver Nilssen om jenter og kvinner, og om typiske kvinneroller som ikke-typiske kvinner må forholde seg til og bruke krefter på å distansere seg fra. Hovedpersonen i Innestengt i udyrhar et problematisk forhold til mat og kropp, et klassisk jente-problem. I Få meg på, for faenmøter vi tre ulike kvinneskikkelser og tema som seksualitet, morsrollen og feminisme er sentrale..

I tillegg til romanskrivingen har Nilssen også skrevet skuespill, essay, biografi. Vi har å gjøre med en forfatter som skriver om det som brenner, uansett hvilken form stoffet tar. Olaug Nilssen er en forfatter som utfordrer og engasjerer og utvilsomt har gjort seg fortjent til Dobloug-prisen.