Under Norsk Litteraturfestival i mai ble Bjørnsonprisen for 2019 delt ut til ingen ringere enn Carsten Jensen. Den danske forfatteren holdt i den sammenheng Bjørnsonforedraget, som han ga tittelen: 39 tanker om liv og død og hvorfor vi slår hinanden ihjel.

Hele foredraget kan nå leses på Bjørnson-akademiets nettsider.

Jensen er en forfatter med et spennende forfatterskap som også står i samfunnsdebatten. 
I juryens begrunnelse for tildelingen heter det blant annet at «prisvinneren til ansvar for en felles fremtid, med vekt på rettferdighet, likhet og brorskap. Med sterk uttrykkskraft tematiseres flyktningkrise, klima, velferdsstat, arbeidsliv, identitet m.m. Leder i Bjørnsonakademiet, Kristenn Einarsson kommenterer: – Det er krevende både å videreutvikle et omfattende og spennende forfatterskap og samtidig stå i samfunnsdebatten om viktige spørsmål. Årets vinner av Bjønsonprisen makter dette.»

Blant tidligere vinnere av prisen finner vi Johannes Anyuru, Yasar Kemal, Adonis, Edward Snowden og Kristin Solberg.