Norsk Litteraturfestival er stolte over å kunne presentere tre vesentlige stemmer i den latinamerikanske litteraturen. Forfatterne Samanta Schweblin, Mariana Enriquez og Valeria Luiselli står alle tre for prisvinnende, sentrale og hardtslående forfatterskap.

– Vi har ved utallige anledninger fått tilbakemeldinger fra publikum og frivillige om at de ønsker seg mer spanskspråklig litteratur på plakaten. Derfor er det ekstra hyggelig i dag, på dagen 25 år etter at festivalen ble stiftet, å kunne offentliggjøre at vi får besøk av så interessante latinamerikanske forfatternavn til festivalen i mai, forteller kunstnerisk rådgiver Mathias R. Samuelsen.

Under Norsk Litteraturfestivals minifestival på Frankfurter Buchmesse fikk publikum et frempek på hva de kunne vente på festivalen i 2020. Der fikk de se Schweblin i samtale med den norske forfatteren Merete Lindstrøm, og festivalsjef Marit Borkenhagen kunne røpe på direktesendt radio at den argentinske forfatteren ville besøke Lillehammer i forbindelse med festivalens spanskspråklige fokus.

Se Schweblins hilsen til Lillehammer-publikummet fra Frankfurt her:

Samanta Schweblin

Argentinske Samanta Schweblin er en av de mest sentrale samtidsforfatterne i den spanskspråklige verden. Romanen hennes, Feberdrøm, ble kortliste for Man Booker-prisen i 2017. Samme år ble hun kåret til en av de beste latinamerikanske forfatterne under 40 av det toneangivende litteraturmagasinet Granta. Også i 2019 ble hun nominert til Man Booker for sin siste bok Mouthful of Birds. Men dette er bare et lite utsnitt av merittlisten hennes. Siden debuten i 2002 har hun skrevet fem bøker som alle har blitt kritikerrost for sin blanding av uhygge, realisme, nærhet og samtidsrelevans. Så langt er hun oversatt til 20 språk.

Meksikanske Valeria Luiselli er kanskje den mest hardtslående forfatteren i sin generasjon. Hennes siste bok Lost children archive tar et personlig og nådeløst oppgjør med amerikansk immigrasjonspolitikk. Hun har tidligere mottatt the Los Angeles Times Art Seidenbaum Award for First Fiction. Hennes roman fra 2015 The Story of My Teeth var finalist til National Book Critics Circle Award og Best Translated Book Award, den vant også the Los Angeles Times Book Prize for Best Fiction, and the Premio Metropolis Azul i Canada. 

Den argentinske forfatteren og journalisten Mariana Enriquez har med sin sorgmuntre og sosialrealistiske blanding av den latinamerikanske novellen og den amerikanske gotiske fortellingen fått lesere over hele verden. Hun er, sammen med Samanta Schweblin, et av de viktigste bindeleddene mellom den tidligere magiske realismen og dagens spekulative prosa fra Latin-Amerika.