Hun er en profilert forfatter, har bygd opp den særegne litteraturfestivalen i Odda og har en allsidig erfaring som journalist og kulturarbeider. Nå blir Marit Eikemo (f. 1971) ny kunstnerisk rådgiver for Norsk litteraturfestival.

I høst er hun aktuell med novellesamlingen Hardanger, som er hennes syvende bok og som allerede har høstet gode kritikker. «Eikemo skriv lett og tilgjengeleg, men med djupn, vidd og rekkevidde. Ho lèt heile bygda vere ei scene og fangar lokale stemningar som ein ikkje kan google seg til», skriver Eivind Myklebust i Klassekampen, og nettopp det å løfte frem det unike i det lokale er et blikk Eikemo vil ta med seg til Lillehammer.

Eikemo har mottatt Amalie Skram-prisen og i fjor var hun festspilldikter på Dei Nynorske Festspela. Hun har bred journalistisk erfaring fra blant annet Bergens Tidende og som spaltist i Klassekampen og Morgenbladet. Initiativ til etableringen av Sentralbadet Litteraturhus i Odda var det hun som tok, og hun var også den første lederen av Litteratursymposiet i Odda, som har utviklet seg til å bli en av Norges mest særpregede litteraturfestivaler. Eikemo var i flere år informasjonssjef i Festspillene i Bergen, og har de siste årene vært daglig leder på Cornerteateret i Bergen.

Styrker Norsk Litteraturfestival
Festivalsjef Marit Borkenhagen er svært fornøyd med ansettelsen, som hun mener vil bidra til å styrke Norsk Litteraturfestivals posisjon.
– Marit Eikemo har en unik kompetanse og oversikt over litteraturfeltet. Dette, sammen med hennes enestående nettverk og engasjement, gjør henne i stand til å bringe Norsk Litteraturfestival videre, uttaler Borkenhagen, som gleder seg til å ta fatt på planleggingen av 2021-festivalen sammen med sin nye kunstneriske rådgiver.

– Dette er en fantastisk mulighet til å utvikle Norges største og viktigste litteraturfestival videre sammen med noen av landets aller fremste krefter på feltet. Jeg ser fram til å løfte noen ambisjoner og utforske ideer, som både vil styrke den lokale forankringen og det internasjonale nedslaget. Jeg har stor tro på den energien smart og original programmering kan generere i form av unike møter mellom mennesker. Det er et mål å skape slik energi der nye ideer, prosjekt og samarbeid oppstår og bidrar til vitalisering av litteraturfeltet i Norge og Norden, sier Eikemo.

Marit Eikemo er ansatt i et fireårig åremål med ansvar for det litterære programmet for Norsk Litteraturfestival 2021-2024. Hun vil jobbe på prosjektbasis fra januar 2020 og tiltrer på fast basis fra august 2020.

Nåværende kunstnerisk rådgiver, Mathias R. Samuelsen, slutter når åremålet går ut etter neste års festival som arrangeres fra 25. til 31. mai 2020. 

For mer informasjon eller intervjuavtaler, kontakt:

Marit Borkenhagen
Festivalsjef
marit@litteraturfestival.no
918 18 374

Marit Eikemo
Påtroppende kunstnerisk rådgiver
marit@cornerteateret.no
416 88 376