Det amerikanske forfatterfenomenet reiser på sin første Norgestur i forbindelse med Lillehammer-festivalen i mai.

– Det er fantastisk at Ocean Vuong velger å legge sitt første nordiske besøk til Norsk litteraturfestival, sier en stolt kunstnerisk rådgiver Mathias R. Samuelsen. – Han er en helt unik forfatter, og jeg er sikker på at vi kommer til å lese og samtale om bøken hans i mange tiår fremover, forteller han videre.

Vietnamesisk-amerikanske Ocean Vuongs første bok Natthimmel med kulehól havnet på samtlige oppsummeringslister over de beste bøkene i USA da den ble gitt ut i 2016. Vuongs følsomhet og eleganse i sin behandling av tematikk som vold, seksualitet, fattigdom og dobbel utenforskap har gitt ham fans over hele verden, så da hans første roman, På jorda er vi glimtvis vakre, kom et par år senere ble den som ventet en sensasjon.

Begge titlene ble utgitt på norsk høsten 2019, oversatt av henholdsvis Samuelsen ved Norsk Litteraturfestival selv (Det Norske Samlaget) og Rune F. Hjemås (Pelikanen forlag). Også her hjemme har anmeldelsene vært overveldende, med blant annet 5’er i Dagbladet signert kritiker Aage Borchgrevink, og overskriften «Mer enn en sensasjon».