Lillehammer 26. – 29. mai 
– For faglig impuls og utfordring
– For deltakelse på litteraturfestivalen
– For møter med forfatterkolleger og andre bokormer

Velkommen til årets forfatterseminar, det femtende i rekken, som tilbyr en faglig oppdatering og et sosialt møtepunkt under Nordens største litteraturfestival. Seminaret henvender seg til alle som skriver – publisert eller upublisert. Du ankommer når du kan og avslutter når du må – seminarprisen er ens, og sponset slik at du uansett får utrolig mye for pengene. 

Tirsdag 26. mai 

15.00 – 18.30 Hovedankomst
Registrering, innlosjering, informasjon etc. Suppe & brød i spisesalen. 

17.30 – 18.30 Samling, medbragt en tekst, en tanke, litt vin. 
Alle møtes i peisestua til sosialt samvær og litterært fokus. 

19.00 Litteraturfestivalens åpningsforestilling, Maihaugsalen. 
Mer informasjon kommer.

Onsdag 27. mai 

08.00 – 09.15 Frokost 

09.15 – 09.30 Velkomst og oppstart 
oppmøte i storsalen 

09.30 – 10.45 Skjønnlitterær erfaringsutveksling – del 1
Deltakerne inviteres til å legge frem en tekst (publisert eller upublisert) og kommentere arbeidet med den – og få kommentarer av hverandre. Arbeid i grupper. Ved Martin Ingebrigtsen og Aksel Selmer. 

11.00 – 11.45 Inger Elisabeth Hansen
Hun regnes som en av våre fremste og mest særpregede lyrikere. Hun har skrevet ni diktsamlinger og gjendiktet flere spanskspråklige forfattere. Hun har blant annet blitt tildelt Doblougprisen, Den Norske Lyrikkprisen, Aschehougprisen, Gyldendal-prisen, samt Brageprisen, og har vært nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Hansens poesi skriver frem virkeligheter som preges av maktkamper, av språkets evne til å tildekke, å skjule og forvrenge. Hennes siste bok, «Krysninger/Konvoi» kom i 2018, der hun skriver om sin far, som var sjømann og krigsseiler. Det er i hovedsak arbeidet med denne boka hun vil snakke om.

12.00 – 12.45 Marie Aubert: Å skrive om det forbudte
Marie Aubert debuterte i 2016 med novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, som fikk strålende kritikker og nå er trykket i 20.000 eksemplarer. Flere medier utropte boka til en av årets beste. I 2019 kom hennes første roman, Voksne mennesker. Boken ble mottatt med stor begeistring både hos anmeldere og lesere, ble nominert til Bokhandlerprisen og Ungdommens kritikerpris, og ble kåret til en av årets fem beste romaner av Aftenposten. Voksne mennesker er så langt solgt til åtte land. Marie Aubert forteller om hva som er drivkraften i hennes skriving, og hvorfor hun skriver om skamfølelse, skyld og sjalusi.

12.45 – 13.45 Lunsj 

14.00 – 15.00 Bjørnsonforedraget ved Maja Lunde: Bienes betydning  
Maja Lunde er årets vinner av Bjørnsonprisen. Hun har på får år gitt ut 15 bøker, fått et internasjonalt gjennomslag med romanen Bienes historie og gjort seg særlig kjent som en stemme for klimasaken. Hun vil her snakke om sitt arbeid og engasjement –og slå et særlig slag for biene! Åpent for spørsmål. Foregår i Kulturhuset Banken.

15.30 – 16.30 Bjørnsonsamtalen med Maja Lunde og Kari Slaatsveen 
Møt årets Bjørnsonprisvinner Maja Lunde i samtale med journalist Kari Slaatsveen om bier og biosfære; om det å lage en stemme for en sak og en historie for en stemme, og om hva som skjer og kan skje når folk blir berørt. Åpent for spørsmål. Foregår i Kulturhuset banken. 

18.00 – 23.00 Hagefest for alle!
Tradisjonen tro blir det en livlig og trivelig hagefest – åpen for alle og enhver. Vi presenterer tre nordiske slammere: Peter Dyreborg (DK), Fredrik Høyer og Solja Krapu (FI). Musikalsk innslag. Åpen mikrofon; har du noe på hjertet? Mat fra grill, salg av vin og mineralvann. (Hvis regn, innendørs program). 

Torsdag 28. mai 

08.30 – 10.00 Frokost 

10.00 – 11.15 Skjønnlitterær erfaringsutveksling – del 2
Deltakerne inviteres til å legge frem en tekst (publisert eller upublisert) og kommentere arbeidet med den – og få kommentarer av hverandre. Arbeid i grupper. Ved Martin Ingebrigtsen og Aksel Selmer. 

11.30 – 12.45 Forfatterforelesningen ved Tormod Haugland: Mytisk sjølvbiografi.
Tormod Haugland har, sidan debuten med romanen Under (1994), gjeve ut bøker i ulike sjangrar, som roman, dikt, noveller, skodespel og essay. Det er romanen som dominerer forfattarskapen, og med dei to siste utgjevingane Om dyr og syn (2017) og Om søvn og mørke (2019), har Haugland skreve det han kallar mytisk sjølvbiografi. Tormod Haugland vart nominert til Ungdommens kritikerpris for romanen Mørk materie i 2015, og i 2017 nominert til P2-lytternes romanpris for Om dyr og syn. I 2020 er han festspeldiktar under dei litterære festespela i Bergen. Åpent for spørsmål. 

13.00 – 14.00 Lunsj 

14.00 – 14.45 Vesaasforedraget
Vinneren av Tarjei Vesaas’ debutantpris (som årlig annonseres i mars) er invitert til å holde et foredrag, så med forbehold om bekreftelse, får vi her møte en ny og spennende stemme! 

17.30 – 18.30 Felles middag                                                                                              

19.00 – 22.00 Litterær festforestilling i Maihaugsalen. 
Mer informasjon kommer.

Fredag 29. mai

08.30 – 10.00 Frokost & utsjekk 

10.00 – 12.30 Mini-workshop
Dan Andersen er redaktør i Tiden Forlag og forfatter. Han vil snakke om hvordan forlaget møter forfatterne og hvordan det er for en forfatter å møte forlaget. Kom og ta del, det er åpent for spørsmål og innspill.                         

12.30 – 13.30 Lunsj

16.00 – 16.45 Åpen mikrofon
Deltakerne oppfordres til å lese egne tekster på scenen i Søndre Park. 

Påmelding og mer informasjon her

Seminaravgift kun kr 3.750,- inkluderer tre overnattinger *, måltider, hagefest og festivalpass. Mulighet for forlenget opphold. Max. antall deltakere er begrenset, så meld deg på snarest og innen 10. mai til Norsk Forfattersentrum, Wergelandsveien 29, 0167 Oslo / norsk@forfattersentrum.no. Påmeldingen er gyldig og bindende ved betalt seminaravgift til Norsk Forfattersentrums konto 8200.01.34739 

*Internatstandard, dvs. dusj/WC på gangen. Prisen er den samme om man velger å være kortere. De måltider som er angitt i programmet har verdi kr. 1.600,- 

PS. Vil du få med deg slutten av festivalen (f. eks. Banknatta) og bestiller ekstra overnattinger til lørdag/søndag (à kr 500,- inkl. frokost) må dette forhåndsbestilles nå!