I den krisen koronapandemien har satt oss i er litteratur og kultur viktigere enn noensinne! Det har blitt stadig tydeligere at Norsk Litteraturfestival ikke kan gå som opprinnelig tenkt, men vi har heldigvis gode alternativer til avlysning. 

Først gleder vi oss til verdens minste litteraturfestival og nasjonal Boklek i digital versjon. I slutten av mai arrangerer vi en storslått digital litteraturfestival, i september blir det en omfattende Pegasus-festival på Lillehammer og i november er det klart for Sigrid Undset-dagene. Ellers blir det lesesirkler og enkeltarrangementer nå og da. På den måten håper vi at vi også i en krisetid kan bidra til å spre leseglede til publikum nasjonalt og internasjonalt.

Verdens minste litteraturfestival

Torsdag 26. mars kl. 14.00 ønsker vi velkommen til verdens kanskje minste litteraturfestival i lesekiosken på Kjelsås i Oslo. Lesekioskgründer Vidar Kvalshaug er vert og konferansier for Norsk Litteraturfestivals minifestival som får besøk av blant andre Nina Lykke, Kjersti Bjørkmo og Ragnar Hovland. Følg arrangementet her.

Boklek for barn fra 5-10 år

Boklek foregår hvert år på denne tiden og er en turné hvor alle skolestarterne i Innlandet får møte en barnebokforfatter. Årets turné, med forfatter og illustratør Line Renslebråten, er dessverre avlyst i sin tradisjonelle form, men den gode nyheten er at den gjenoppstår digitalt og er tilgjengelig for alle barn i hele Norge. 

Bli med under polarisen, på opplesning og tegnekurs, til å lære mer om livet under havet hjemme i din egen stue. Mandag 23. mars kl. 12.00. Klikk deg inn på Facebook-arrangementet her.

Nordens største digitale litteraturfestival

Den 26. utgaven av Norsk Litteraturfestival tilpasses unntakstilstanden og forfattere som egentlig skulle kommet til Lillehammer fra fjern og nær, fra blant annet Spania, Sverige, Argentina, Tyskland, Mexico og USA vil i stedet delta hjemmefra til glede for publikum som kan følge festivalen fra sin egen stue. Vi jobber nå med planer som skal sørge for at festivalen når ut til mange lesere og blir Nordens største digitale litteraturfestival. Velkommen til festival med forfattere fra inn- og utland helgen 29.-31. mai 2020.

Pegasus utsettes til høsten

Pegasus, festivalens tilbud til barn og unge, utsettes og gjenoppstår som en Fugl Føniks fra 21.-25. september når skoler og barnehager forhåpentligvis er i normalt gjenge og det igjen er tid for å samles for leselyst og kulturelt påfyll. Da blir det en ukelang festival på Lillehammer, bestående av 100 arrangementer med plass til 12 000 barn og unge fra hele landet. 

Sigrid Undset-dagene er tilbake

Norsk Litteraturfestival så dagens lys for 25 år siden, våren 1995, etablert med utgangspunkt i et seminar om Sigrid Undsets forfatterskap med røtter tilbake til 1993. I det koronaherjede jubileumsåret vender vi tilbake til utgangspunktet og inviterer til Sigrid Undset-dagene på Bjerkebæk lørdag 21. og 22. november, som er nøyaktig 100 år etter lanseringen av Kransen, første bind av Kristin Lavransdattertrilogien. 

Også andre enkeltarrangementer planlegges utsatt til høsten. 

Flere digitalt baserte lesesirkler de neste ukene

Festivalen har publiserte flere digitale, podkastbaserte lesesirkler. I arkivet finnes blant andre Agnes Ravatn, Ocean Vuong, Mariana Enriquez og andre. Fremover kommer Valeria Luisellis Arkiv over bortkomne barn og Nina Lykkes Full spredning, samt introduksjoner og opplesning fra enda flere interessante titler. Les mer her.

Spre leseglede og sikre oppdrag til forfatterne

Det er fryktelig trist at vi ikke kan gjennomføre festivalen slik vi kjenner den, men slik situasjonen er nå er det ikke mulig å se for seg en festival med 300 arrangementer og mer enn 30 000 publikumsbesøk på Lillehammer i vår, fastslår festivalsjef Marit Borkenhagen. 
Vi følger myndighetenes anbefalinger, men er samtidig opptatt av å bidra til at litteratur blir formidlet til publikum i en krisetid og at forfatterne får både oppdrag og honorarer, avslutter festivalsjefen. 

For mer informasjon kontakt:

Marit Borkenhagen
Festivalsjef Norsk Litteraturfestival
Mobil: + 47 918 18 374