Den siste helgen i mai blir det litteraturfestival både via NRK og på littersturfestivalen.no. I stedet for å samle forfattere og publikum på Lillehammer sender NRK festival rett hjem via TV og radio, og vi lager timevis med strøm via litteraturfestival.no.

Norsk Litteraturfestival rammes, i likhet med alle store festivaler og kulturarrangører, av det rådende møte- og arrangementsforbudet, men det betyr ikke at festivalen er avlyst. Gjennom hele festivalhelgen, 29.-31. mai, kan publikum følge programmet direkte fra studioer på Marienlyst.

– Et litterært event uten sidestykke

– Litteraturfestivalen på Lillehammer skal jo ideelt sett foregå der, sier NRK-programleder Hans Olav Brenner. – Et hakk opp fra Mjøsas bredd. Med banknatt, debutantlunsj, tilfeldige møter i Storgata, innsiktsfulle samtaler rundt omkring i byen og sene timer på Håkons pub. Vi er mange som har vært på denne festivalen i et kvart århundre, og som årvisst reserverer plass til den både i hjertet og kalenderen. Derfor er det en småskummel og pirrende utfordring å gjenskape og fornye magien fra Lillehammer i NRKs studioer dette spesielle året. Det blir et litterært event uten sidestykke i både landets og kringkastingens historie. 

Programmet vil bli offentliggjort så raskt som mulig, og festivalen anbefaler alle å følge både NRK og Norsk Litteraturfestival på sosiale medier for oppdateringer.

– Vårens vakreste eventyr

NRK-journalist og -programleder Siss Vik har også et nært forhold til festivalen:  -Lillehammer litteraturfestival er for meg vårens vakreste eventyr, både for å se og høre nye litterære stemmer, tenke nye tanker og for å kose meg og tulle med kjente og nye folk. Når jeg ikke får tatt min årlige tur til Lillehammer på grunn av den hersens koronaen, er jeg kjempeglad for å kunne bidra med en ad hoc-versjon i krisetid, og jeg gleder meg selvfølgelig spesielt mye til å avholde den årlige litteraturquizen.

På festivalen kan du blant annet møte Beate Grimsrud, Jonas Eika, Maja Lunde, Hanna Stoltenberg, Linda Boström Knausgård, Lars Mytting, Mariana Enriquez og Nina Lykke.

– Vi er stolte og glade for at NRK er med på litteraturdugnaden, akkurat nå som behovet for kultur er større enn noensinne, og kan realisere en festival med mulighet for å nå virkelig bredt ut, sier leder for Norsk Litteraturfestival Marit Borkenhagen.