De nominerte til Uprisen 2021, årets ungdomsbok, er offentliggjort. Hvem som vinner vil bli presentert under litteraturfestivalen i mai!

De nominerte er:

  • Utbryterne av Nina Borge
  • Hør her´a! av Gulraiz Sharif
  • Arveingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug
  • Aleksander den store av Peter F. Strassegger
  • Alene gjennom av Michael Stilson

– Det var mange bøker som hadde fått gode anmeldelser, så det var vanskelig å komme fram til de fem nominerte. Vi har prøvd å finne litt ulike bøker til ulike målgrupper, og at det er noe her både for de som leser mye fra før og de som ikke leser så mye til vanlig, sier nominasjonsjuryen.

Nominasjonsjuryen har bestått av Amalie Njerve Wilkensen ved Grim ungdomsskole i Agder Miriam Fauske fra Tæruddalen ungdomsskole i Viken, Oddvar Sie fra Luster ungdomsskule i Vestland fylke, Vera Gjønnes ved Sagene ungdomsskole i Oslo og Anna Gjems French fra Åmot ungdomsskole i Innlandet.

Prosjektansvarlig for Uprisen i Foreningen !les, Petra Helgesen, mener årets nominasjoner viser stor bredde i norsk ungdomslitteratur.

– De fem nominerte bøkene er ulike i både skrivestil og tematikk, og de henvender seg til ulike lesere. Her er det både spenning og humor, alvor og underholdning. Lista viser bredde og jeg synes nominasjonsjuryen har gjort en veldig god jobb, sier hun.

Syv juryklasser skal nå i gang med å lese de fem nominerte bøkene. Uprisen deles ut i under Litteraturfestivalen på Lillehammer i slutten av mai.

Juryklassene som skal lese de fem bøkene og den endelige vinneren tilhører Stokksund skule (Møre og Romsdal), Ruseløkka skole (Oslo), Straumen skole (Nordland), Kjellervolla skole (Viken), Kruseløkka ungdomsskole (Viken), Vinstra ungdomsskole (Innlandet) og Elverum Ungdomsskole (Innlandet). Uprisen deles ut i mai under Norsk Litteraturfestival 2021.

En presentasjon av alle de nominerte finnes på Uprisen.no. Se presentasjonen av Stilsons Alene gjennom under .

Uprisen arrangeres av Foreningen !les i samarbeid Norsk Litteraturfestival på Lillehammer. Foreningen !les er en ideell organisasjon og blant Norges fremste formidlere av nyere norsk og oversatt litteratur, spesielt til barn og ungdom.

Norsk Litteraturfestival gjør oppmerksom på at illustrasjonsbildet er fra Micheal Stilson vant Uprisen i 2019 med boka Bare spille ball. Han er også nominert i 2021.