Line Halsnes er årets BokLek-forfatter, og reiser dermed på turné til nesten samtlige skolestartere i Innlandet gjennom våren. I 2019 fikk hele 80% av alle fylkets skolestartere oppleve litteratur via BokLek, organisert av Norsk Litteraturfestival og Innlandet fylkesbibliotek, med Eidsiva som hovedsponsor. Les mer om det fine tilbudet på BokLeks hjemmeside.

– Det kuleste med elgen er alt som er sant om den

Elgen som pleide å bo i hagen til illustratør og forfatter Line Halsnes, var blind på det ene øyet. Etter én sommer dukket han aldri mer opp igjen. Lite visste elgen om at han skulle bli inspirasjon til –  og leve videre i  – Halsnes’ neste bok, Skogens konge; hennes første sakprosa for barn.

Skogens konge (2020) er Line Halsnes’ tredje bok på Cappelen Damm. Tidligere har hun skrevet Stakkars lille hjerte (2012) og Godtegrisen (2016), i tillegg til å ha illustrert en rekke utgivelser. Fra mars legger hun ut på årets BokLek-turné, der skolestartere i hele Innlandet skal få bli bedre kjent med elgen. Med seg på tur har Halsnes de to formidlerne Marianne Sundal og Kristine Haugland, og en bok stappet full av fakta – om alt fra elgjakt og elgtemming. Vi tok en prat med Halsnes for å høre hvordan det hele startet.

Gratulerer som årets BokLek-forfatter!  

Tusen takk, dette er stas.

Hvordan gikk det til at du ville skrive om elgen?

I Trøgstad er det mye elg. Da det var en elg som begynte å bo i hagen min, gikk det opp for meg hvor lite jeg egentlig vet om elgen, til at jeg bor på et sted der det kryr av dem. Jeg gjorde litt research, og kom over så mye artig fakta, blant annet om elgforskere i gamle Sovjet og deres temmemetoder. Jeg syntes det var så utrolig.

Skogens konge er din første faktabok. Hvorfor ble det sakprosa?

Idéen var egentlig å lage en skjønnlitterær bok som sprang ut fra faktaene jeg fant. Men så kom jeg fram til at det kuleste med elgen er jo egentlig alt som er sant om den.

Fortell!

Elgen er en ressurs. Den er sterk som oksen, og kan (i prinsippet) brukes som ridedyr, på lik linje med hesten. Også er den jo helt gratis. Mange har opp gjennom tidene drømt om å kunne nyttiggjøre seg av elgen.

Vent litt, man kan ri på den..?

Ja, for den kan faktisk temmes. Så jeg tok kontakt med en russisk elgforsker, og dro til Russland og besøkte ham på elgfarmen sin. Farmen er åpen 365 dager i året, til og med på julaften! Siden 1963 har de holdt på å temme elg der, med helt egne metoder.

Grunnen til at jeg ble så stille er at jeg både måper og noterer.

Ja, ikke sant! Det er ganske utrolig. Så dette har jeg skrevet om i Skogens konge.

Så du for deg en spesiell målgruppe da du lagde boka?

Ikke i idéstadiet, selv om man selvsagt får en tanke om dette etter hvert, i samarbeid med forlaget. Jeg liker at ei bok både kan være for barn, men også for den voksne som er med og leser. Men man vet aldri hva som treffer hvem. Min erfaring er at førsteklassinger kan synes det er gøy å høre fakta om hva elgen spiser, mens de litt eldre synes det er kjempespennende med elgtemming. Det er forskjellig hva ulike folk får ut av boka.

Hvilke litterære opplevelser husker du best fra egen barndom?

Jeg vokste så å si opp på biblioteket. Det ble mye tegneserier, men særlig har jeg gode minner knyttet til hørespill i radio. Det å bli lest for, den stemmen i teksten, det er den som sitter sterkest igjen.

Hadde du noen favorittbok?

Jeg håper dette ikke bare er noe jeg innbiller meg, men jeg mener å huske en opplesning i radioen om en hest som het Todde Galompen. Den handlet om ei jente som tegnet en hest, og hadde tegningen under hodeputa om natta. Den ble etter hvert til en ekte hest, som hun red på.

Todde Galompen, altså?

Ja. Men jeg har ikke funnet informasjon om denne boka noe sted, så jeg håper det er sant. Kanskje noen vet hvilken bok det er? En dag skriver jeg kanskje noe inspirert av den historien, for den traff meg så veldig. Så da kan det jo være at den treffer noen andre.

Hvilken bok du har lest skulle du ønske at du hadde skrevet selv?

Samira og skjelettene av Camilla Kuhn. Den er så genialt skrevet. Da jeg lærte at jeg hadde et skjelett i kroppen ble jeg veldig redd. Det tok mange år før jeg kom over det!

Nå har du også skrevet en bok både barn og voksne kan lære mye av. Hva er dine forventninger til årets BokLek-turné?

Jeg gleder meg! Det er mange steder vi skal besøke, og mange barn vi skal møte. Jeg er veldig glad i å turnere, og å møte ungene. Noen liker best å skrive bøker, og noen liker best å turnere. Særlig nå etter pandemiperioden så håper jeg inderlig at jeg får møtt disse ungene.

Det må vi krysse fingrene for. Lykke til! Men helt til slutt, hva skjedde egentlig med elgen i hagen din?

Nei… For det første var han nok blind på det ene øyet. Ikke at det gjør så mye for elgen, den kan leve godt med bare ett! Men han skakket så rart på hodet, og så litt puslete ut. Jeg holdt nesten på å gå bort og klappe ham. Men dessverre forsvant han etter en sommer. Kanskje han ble skutt. Jeg vet ikke hvor lenge han klarte seg, rett og slett. Han er antatt gått bort.

Trist å høre. Han skulle bare visst hva han har satt i gang.

Det er sant! Nå skal jo hele Innlandet få høre om ham.

På denne siden finner du morsomt materiell som kan brukes før og etter BokLek-besøket.

Av Ingunn Ekern