Festivalsommeren starter på Lillehammer! I en tid hvor behovet for kunst og kultur er større enn noen sinne gleder vi oss til å tilby fylkets barn og unge nettopp dette: 100 programposter proppfulle av leseglede. Som en del av Norsk Litteraturfestival 25.-30. mai, arrangeres igjen vår egen litteraturfestival for barn og unge, Pegasus. Nå er festivalprogrammet klart!

-Vi har godt håp om at en kombinasjon av vaksiner og andre risikoreduserende tiltak vil åpne for at det blir festival på Lillehammer i slutten av mai, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

Hun har deltatt i en arbeidsgruppe nedsatt av Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja for å komme med innspill til myndighetene om hva som skal til for at sommerens store arrangementer skal kunne gjennomføres. Nå har gruppen overlevert sine råd. Anbefalingen er at arrangører og myndigheter i fellesskap kan legge til rette for at det blir festivalsommer i år og at startskuddet kan gå i mai.

Gleder seg til festival

Pegasusansvarlig Anne-Thea Haavind ser frem til å arrangere Pegasus igjen.

– Vi gleder oss til å vekke leselysten hos enda flere barn og unge, sier Anne-Thea Haavind. – Vi håper skoler og barnehager er klare for å ta med elevene sine på festival og oppleve det beste av norsk og nordisk barne- og ungdomslitteratur.

Programmet har et vidtfavnende innhold som treffer alt fra barnehagebarn på 2 år til 19-årige russ. De minste får blant annet delta når forfatter Nora Dåsnes forteller om små dilemmaer og store følelser, mens de eldste barna får blant annet oppleve Hamsuns Sult på en helt ny måte. Her forteller tegneserieskaper Martin Ernstsen om sitt arbeid med å gjøre om klassikeren til grafisk roman, og om hvordan han nærmest ble transformert til sin egen hovedperson og måtte gå sulten i Oslos gater av dette arbeidet.

Videre spør Jenny Jordahl i «Kampen mot kroppspresset» om hvorfor det er så mange bilder av rumper i nettavisene og om hvorfor ikke damer får ha kjønnshår. Susanne Kaluza og illustratør Leonard Furuberg prøver på sin side å svare på hva politikere egentlig gjør i «Politikk for nybegynnere».