Den nykronede vinneren, som tidligere i vår også vant Kritikerprisen, vil holde det tradisjonsrike Vesaasforedraget under årets litteraturfestival. Kunstnerisk rådgiver ved festivalen, Marit Eikemo, gratulerer Karoline Brændjord så mye med prisen – Vi gleder oss til å få henne på besøk, sier hun.

Forlaget beskriver vinnerboken, Jeg vil våkne til verden, som en samling åpne og følelsesnære dikt, som tross det triste, bærer med seg en tillit til verden. Det er langt mellom hver gang noen vinner både Tarjei Vesaas’ Debutantpris og Kritikerprisen med én og samme bok. Enda mer unikt er det at det i tillegg er en poet.

Under Norsk Litteraturfestival i mai skal Brændjord holde det tradisjonsrike Vesaasforedraget og ha opplesninger. Eikemo ser frem til å ta henne i mot.

Vi gleder oss stort over en glimrende bok og en ny litterær stemme, som ikke bare har utmerket seg i et uvanlig sterkt debutantår, men som også har toppet bokåret. Vi gleder til å høre henne holde Vesaasforedraget på Lillehammer i mai – og til å se henne der i mange år fremover, sier Eikemo.

«Sorgen og gleden utfyller og komplementerer hverandre»

I juryens begrunnelse heter det: «… den verdenen som Karoline Brændjord skriver frem, er ikke urban eller menneskeskapt, den er natur, full av liv, luft og lys, av ting som svever, flyr og faller. Muligens er det derfor diktene ofte fremstår som livsbejaende, ja til og med muntre, på tross av den dystre undertonen. Døden, i Karoline Brændjords lyrikk, blir en del av naturen. Sorgen og gleden fremstår ikke som motsetninger, de utfyller og komplementerer hverandre.»

Tarjei Vesaas’ Debutantpris blir hvert år blir delt ut til fjorårets beste unge skjønnlitterære forfatter. Prisen deles ut av Den norske Forfatterforening, og det er foreningens litterære råd som er prisjury. Juryen består av rådets ni medlemmer, og prisvinneren blir valgt i en fri og selvstendig vurdering basert på estetiske kriterier. Prisen ble innstiftet av Tarjei Vesaas i 1964 med pengene Vesaas mottok som vinner av Nordisk råds litteraturpris dette året.