Når du trenger et pusterom i festivalen, byr Lillehammer på fine museumsopplevelser for små og store. Høydepunktene til sommeren er alt fra nobelprisvinnernes unike dikterhjem til Dronning Sonjas barndomshjem og kunst fra Skagen.

Artikkelen er utarbeidet i samarbeid med Lillehammer museum

Tar du turen til Maihaugen i sommer kan du besøke Dronning Sonjas barndomshjem. Fra 1. juni til 31. kan du komme inn og se flere av rommene i huset som er innredet slik det var da dronningen og hennes familie bodde der. Publikum slipper inn puljevis og slik at smittevern er ivaretatt.

Liv i friluftsmuseet

Friluftsmuseet består av mer enn 200 historiske hus i idylliske omgivelser. Flere av husene har åpen dør som du kan titte inn gjennom. Du møter aktører fra ulike tidsperioder og omvisere fulle av kunnskap. Det er også dyr på beite og bønder og håndverkere i arbeid.

Nye utstillinger

Innendørs bør du få med deg Maihaugens nye utstillinger Impulser – kulturskatter fra Norge med inspirasjon fra hele verden og Dine boliger er meg kjær – Borgny Svalastogs kirkekunst 1984–2021.

På Maihaugen ligger også Norges Postmuseum som har en artig utstilling om kontaktannonser i sommer. Også Norges Olympiske Museum er lokalisert på Maihaugen, med unike gjenstander og minner fra blant annet Norges OL i 1952 og 1994.

Skagen i Lillehammer

Du trenger ikke reise helt til Danmark for å se Skagenmalerier i sommer. Fram til 15. august viser Lillehammer Kunstmuseum utstillingen Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom. Utstillingen har vært svært populær blant både publikum og anmeldere.

Lillehammer Kunstmuseum er det eneste museet utenfor Danmark som viser utstillingen som er den største retrospektive utstillingen om Anna Ancher noen gang.

Nobelprisvinnernes hjem

I Lillehammer kan du dessuten besøke de vakre hjemmene til to av våre nobelprisvinnere i litteratur. Både Sigrid Undsets Bjerkebæk og Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad starter sesongen 1. juni og har åpent hver dag til og med 31. august. Dikterhjemmene har også åpent helger i september.

På grunn av smittesituasjonen er det ikke omvisninger inne i hjemmene, men du kan titte inn i noen av rommene på egenhånd. Utenfor husene møter du verter fra museet som forteller om forfatterne og deres liv.

På låven på Aulestad kan du se den store utstillingen Det volder litt rabalder om Bjørnsons fargerike liv og personlighet. I vognskjulet står de imponerende vognene hans, og det er fint å rusle rundt i den vakre hagen og parkanlegget rundt Aulestad.

På Bjerkebæk er det utstillinger i gjestehuset og inne i publikumsbygget, og det blir en helt ny lesevandring i hagen.

Lekne minner

Maihaugen har flere morsomme aktivitetsløyper for barn. Nye i år er «Edderkoppbarnas forunderlige reise» hvor de minste barna kan lete etter etterkopper rundt i friluftsmuseet og en krimløype for de større barna.

På Lillehammer Kunstmuseum kan barna gå på oppdagelsesferd i utstillingen om Anna Ancher med et fint aktivitetshefte med oppgaver som å finne bestemte farger og motiver.

På Aulestad og Bjerkebæk er det hyggelige barneaktiviteter både i hagene og innendørs.

Fellesbillett og årskort

Hvis du vil besøke flere museer lønner det seg å kjøpe fellesbillett. Da sparer du 20 prosent på billettprisen. Du kan også kjøpe årskort til museene på Lillehammer og besøke alle museene så ofte du vil ut året.