Velkommen på festival, Marie / Magpaaeventyr! Du skal ta over vår profil på Instagram den neste uka. Vil du fortelle litt om deg selv? 

Jeg bor på Sagene i Oslo, og liker folk generelt, en kveld på en bar, hagearbeid, teater og is. Er åpenbart også veldig svak for litteratur, særlig norsk skjønnlitteratur. Og memoarer, som jeg leser altfor lite av! Jeg har jobbet ti år i bokhandel og med salg og marked i ulike forlag. Ved siden av gjør jeg det morsomste jeg har gjort hittil, leser skjønnlitterære manus som konsulent for Aschehoug. Og så tror jeg at bokbransjen er bransjen for meg, så jeg er veldig takknemlig for å få jobbe med nettopp det. Først og fremst i denne sammenheng: lykkelig for å lov til å bidra på årets litteraturfestival!

Hvilken bok har betydd mest for deg?

Det umuligste av spørsmål. Jeg tror nesten jeg sier Naiv.Super. av Erlend Loe, det kan jeg forsvare. Hvis jeg skrur til narrativet i mitt leseliv, så kan vi si at selve tanken hos meg om å ønske å lese og skrive, den har vokst med det forfatterskapet der, og det startet med Naiv.Super. Det var en av de første voksenbøkene jeg leste, jeg synes den var dødsmorsom, og brukte romanens start som selvvalgt monolog for å komme inn på dramalinja på Nissen (den begynner sånn: «Jeg har to venner. En god og en dårlig:»). Jeg ler hver gang, og boka kan leses på den frekvensen man befinner seg på den dagen: lett og humoristisk naivistisk, eller som noe litt mørkere. Loe vekket en klar «sånn her kan man skrive, det jeg vil jeg også»-idé. Men det er jo ingen som egentlig greier det? Loe er gull i sin tilsynelatende enkelhet, og hvis det var så enkelt hadde han blitt kopiert for lengst. Hah! Dette ble visst en hommage til ham. Det er for øvrig også et av få forfatterskap jeg har rundet, hvis man ser bort fra den om dyresex. Den må jeg ha litt overskudd for å lese.

Du bruker mye fritid på å formidle det du leser på Instagram. Hvorfor er det et morsomt medium?

Fordi det er plass til kreativitet og nyskaping, til humor og mulighet til debatt. Spesielt gøy synes jeg det er å lage en god story, og jeg finner så mye inspirasjon hos andre. På Instagram er det et godt bokmiljø med masse utveksling av erfaringer, boktips og formidlingsglede. Og så er det noe med skillet mellom for eksempel festivaler, forlag og lesere – det blir litt mindre formelt når man kan kommentere på hverandres bilder, tagge andre aktører, skape en gøyal dialog. På Instagram stiller på en måte alle litt likt, kan man si det?

Klart man kan! Hva ser du mest frem til under årets festival?

Helt konkret på programmet: Westö og Ullmann torsdag, Late Night med Helmich Pedersen fredag. Vigdis Hjorth og Dag Solstad synes jeg også alltid er supergøy, og så gleder jeg meg til grønlandske Niviaq Korneliussen, selv om det blir heldigitalt. Og quiz! Jeg kommer til å savne mitt faste lag, Beyoncé Know-less, men quiz funker heldigvis bra digitalt! I tillegg er det jo det åpenbare: siden jeg liker folk godt, har jeg også savnet folk det siste året. Det å være på festival kjennes for øyeblikket litt som noe fra en sci-fi-film, eller som å jukse. Jeg gleder meg til å bli oppdatert og høre hva som rører seg. For det er ingenting mer inspirerende enn et godt bokbad, en spennende litterær samtale på scenen, et dypdykk ned i aktuell (eller klassisk!) litteratur. Ser for meg at folk vil være veldig glade her på Lillehammer! Kjør festival, da!