Endelig skyter gjenåpningen av Norge fart, noe som er fantastiske nyheter for festivalsjef i Norsk Litteraturfestival, Marit Borkenhagen. – Vi har hele tiden sagt og hatt tro på at festivalsommeren starter på Lillehammer siste uka i mai. Nå gjenstår kun dager og de siste forberedelsene før vi når målet!

Hvordan føles det å invitere til festival så tidlig i gjenåpningen?

– Å ta ord som «Velkommen til festival» i munnen, 450 dager etter at Norge stengte, er fantastisk og nesten uvirkelig. Så mange kulturarrangementer har blitt avlyst, så mange saler har stått tomme og uendelig mange kulturarbeidere og kunstnere har blitt henvist til hjemmekontor. Men nå skjer det. Vi skal veldig snart åpne Norsk Litteraturfestival 2021.

I 2020 var festivalen heldigital i samarbeid med NRK. Det er fortsatt pandemi, vil årets utgave ligne på den i fjor?

– I år er festivalen tilbake på Lillehammer og det er viktig. Årets festival vil kunne oppleves på tre ulike måter: for de som er på Lillehammer er det over 200 programposter å velge mellom fordelt på alle arenaene våre. Kan du ikke besøke festivalbyen kan du strømme et 30-talls arrangementer med vårt digitale festivalpass. Og i tillegg sparker NRK i gang sin storslåtte festivalsommersatsning med tv-sendinger fra Kulturhuset på Banken, i hjertet av festivalen, lørdag og søndag kveld.

Festivalen har mange utenlandske forfattere på plakaten og er en møteplass for bransjefolk fra hele verden. Hvordan blir dette i år?

– I år har vi en stor nordisk satsning og vi er utrolig stolte over å ha så mange av de mest interessante nordiske forfatterne i programmet. Sara Omar (DK), Monica Fagerholm (FI), Niviaq Korneliussen (GL), Jón Kalman Stefánsson (IS), Asta Olivia Nordenhof (DK) og Bergsveinn Birgisson (IS) er noen av dem. Av disse kommer Birgisson til Lillehammer under festival, mens de andre deltar digitalt i arrangementer hvor programleder og gjerne en norske forfatter sitter på scenen.

I år hadde vi også gledet oss til å lansere «Lillehammer Rights», en ny arena for kjøp og salg av litterære rettigheter på Lillehammer som del av festivalen. Møteplassen er hovedsakelig myntet på internasjonale forleggere og agenter og blir åpnet av Kronprinsesse Mette-Marit onsdag 26. mai. I år skjer det digitalt. Men neste år håper vi at verden igjen kan komme til Lillehammer.

Hvordan blir det med tilreisende publikum?

– Vi arrangerer årets festival under svært trange rammer. Når festivalen åpner er vi fortsatt i fase 1, men den gledelige nyheten er at vi fra og med torsdag 27. mai kan åpne opp for noe mer publikum inn på arrangementene våre. Nå er det faktisk mulig for publikum fra andre deler av landet å besøke festivalen, så sant man forholder seg til smittevernreglene. For mange er det ikke så aktuelt å reise på festival i år og da er vi glade for å kunne tilby et omfattende digitalt program slik at Norsk Litteraturfestival også i år er tilgjengelig for litteraturinteresserte i hele landet og i hele Norden.

Vi forholder oss hele veien til de nasjonale reglene, som også er de som gjelder på Lillehammer, og tøyer ikke strikken. Først og fremst skal det være trygt å være her som forfatter, som publikum eller som frivillig. Og det har vi erfaring med. I høst arrangerte vi både Pegasusfestival for barn og unge og Sigrid Undset-dagene, uten ett eneste smittetilfelle, så vi har gode rutiner og et veldig godt samarbeid med lokale helsemyndigheter.  

Hva gleder du deg aller mest til?

– Et spørsmål det er umulig å svare på! For det er mangfoldet av arrangementer, av forfattere og opplevelser som er festival for meg. Men hvis jeg skal peke på noen få arrangementer jeg gleder meg spesielt til så er det de hvor en norsk forfatter møter en nordisk kollega til diskusjon om noe de har felles i sine bøker, som når Hilde Kvalvaag og Niviaq Korneliussen snakker om selvmordet som litteratur, når Bergsveinn Birgisson og Kirsten Thorup skal snakke om det historiske i sine bøker eller når Per Petterson og Asta Olivia Nordenhof diskuterer Scandinavian Star i lys av egen litteratur. Nils-Øivind Haagensen skriver leilighetsdikt underveis i festivalen. Det første leser han på Åpningsforestillingen, som ligger an til å bli en storslått forestilling, og det siste får vi høre i forestillingen Kjære forfatter. Gå for all del ikke glipp av det!

Se hele programmet her. Det er fortsatt ledige billetter!