Har du nettopp vært på litteraturfestival i et solforgylt Lillehammer? La du merke til alle de knallgule t-skjortene i bybildet, fulle av sitater som: Arbeidet er den levande skapande eld, Ikkje berre åleine men åleine saman eller Hva spør du meg om? Kanskje er du en av dem som har lagt hodet på skakke, myst og formet ordene med munnen? Ja, da har du fått øye på festivalens gulkledde frivillige – det gule gullet!

– Noe av det mest fantastiske er alle våre villige frivillige, sier festivalsjef Marit Borkenhagen. – I år hadde Norsk Litteraturfestival 248 festivalarrangementer fordelt på et titalls arenaer. Det hadde ikke vært mulig å arrangere en festival av et slikt kaliber uten de frivilliges smil og hjelpende hender, konstaterer festivalsjefen.

I følge frivillighetskoordinator Hilde Emilie Meyer meldte litt over 200 frivillige seg til tjeneste i år. Meyer forteller at de frivillige gjør mange forskjellige oppgaver, er fordelt på 19 stasjoner og jobber både før, under og etter festivalen.

Vi har tatt en prat med et lite knippe av årets frivillige. Møt Amani, Anne, Camilla, Darmus, Eva, Ingrid, Kristine, Signhild, Steinar og Åge!

Anne Dahl (76)

Bosted: Lillehammer

Status som frivillig: Siden den spede begynnelse –  i 2021 er hun med for 27. gang!

Stasjon: Kulturhuset Banken (gruppeleder)

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Det taler for seg at jeg har jobbet som frivillig i 27 år. Det er kanskje rekord? Gøy er det i alle fall. Jeg har et spesielt hjerte for Kulturhuset Banken som er en slags storstue for Lillehammer. Den gode følelsen en får inni seg når en lykkes med å hjelpe forfattere og gjester, ja det er det beste med hele jobben. Og ja, jeg skal jobbe til neste år også!

Signhild B. Opheim (22)

Bosted: Oslo

Status som frivillig: Første gang i 2021

Stasjon: Frivilligloungen

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Som (delvis) tidligere elev ved Nansenskolen kjenner jeg til byen og litteraturfestival fra før. Jeg har jobbet som frivillig før, men ikke på Lillehammer. Det var faktisk mamma som tipset meg om at festivalen trengte frivillige i år – og her er jeg! Jeg setter spesielt pris på å treffe nye folk, folk som man nok mest sannsynlig ikke hadde truffet ellers.

Amani Aboshabana (29)

Bosted: Lillehammer

Status som frivillig: Første gang i 2021

Stasjon: Frivilligloungen

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Jeg kom til Lillehammer som fribyforfatter for bare ni måneder siden. Siden jeg er forfatter selv er det ekstra fint å kunne bidra til et hyggelig miljø på en litteraturfestival. Jeg kommer fra Egypt og mitt morsmål er arabisk. Drømmen er å jobbe som lærer i Norge. I dag jobber jeg her i frivilligloungen, det er hyggelig, og samtidig en fin arena for å praktisere norsk.

Åge Solheim (59)

Bosted: Lillehammer

Status som frivillig: Siden 2012

Stasjon: Foto-gruppa

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Det er en ære å få lov til å bidra til dette fantastiske arrangementet. Siden jeg bor på Lillehammer, føles det som en slags dugnad i byen man er glad i og stolt av. Som frivillig bidrar en til fellesskapet, det er et givende arbeid. Jeg har hatt en del oppdrag på ettermiddag og kveld i løpet av uka, men som frivillig får man med seg mange opplevelser på kjøpet.

Ingrid Bøhle (79)

Bosted: Lillehammer

Status som frivillig: 7-8 år i 2021

Stasjon: Frivilligloungen (gruppeleder)

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Jeg har jobbet mye med kultur i mitt yrkesaktive liv, så å jobbe som frivillig på litteraturfestivalen kjennes helt naturlig. Her i frivilligloungen serverer vi mat og drikke til alle de frivillige. Spesielt er jeg glad for at vi har fått til et så inkluderende miljø blant de frivillige. Du aner ikke, det er altså så mange ressurssterke og festlige mennesker her!

Camilla Lostad Skrefsrud (30)

Bosted: Lillehammer

Status som frivillig: 6 år i 2021

Stasjon: Biblioteket (gruppeleder, tidligere frivilligkoordinator)

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Da jeg meldte meg som frivillig hadde jeg aldri vært på en litteraturfestival. Den første vakta mi var på Lillehammer biblioteket, hvor jeg i dag er ansatt! Som frivillig er du en del av noe som er større enn deg selv. Du går ut av festivaluka med en følelse av å ha blitt litt klokere, og av å ha fått fokuset ditt tilbake, og er det noe vi trenger, så er det slike pustepauser.

Durmus Dogan (35)

Bosted: Lillehammer

Status som frivillig: første gang i 2021

Stasjon: Transportgruppa

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Først og fremst vil jeg takke arrangørene for en flott festival! Jeg har erfaring med frivillig arbeid fra både Tyrkia (hjemlandet mitt), Egypt og Tunisia. Det kjennes riktig og viktig å nå få bidra i Norge. Jeg kom til Lillehammer for bare tre måneder siden. Gjennom jobben som frivillig har jeg på kort tid møtt veldig mange hyggelige, pratsomme og interessante folk. 

Kristine T. G. Hardeberg (50)

Bosted: Gjøvik

Status som frivillig: første gang i 2019

Stasjon: Vertskap

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: I 2019 gjestet Werewere-Liking Gnepo fra Kamerun litteraturfestivalen. Min oppgave som frivillig var å hente henne på Gardermoen og guidet henne rundt på Lillehammer, på fransk. Som kunstformidler og forfatter (De uskyldige) selv finner jeg alltid litteraturfestivalen inspirerende. Å få lov til å være så tett på Gnepo var en uforglemmelig opplevelse!

  

Steinar Haugen (69)

Bosted: Fåberg

Status som frivillig: syvende gang i 2021

Stasjon: Kulturhuset Banken

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Å jobbe som frivillig er et givende og koselig arbeid. Jeg trives rett og slett med denne jobben. Nå er det blitt slik at litteraturfestivalen ligger fast i kalenderen min, år etter år. Jeg synes man får med seg mye av festivalen. Et eksempel kan være festivalens faste Quiz-kveld. Når deltakerne kommer i konkurransemodus blir det ganske så festlig stemning, haha!

  

Eva Hagen Haugen (64)

Bosted: Fåberg

Status som frivillig: hvert år siden 2007

Stasjon: Kulturhuset Banken

Noen tanker om frivillighetsarbeidet: Som frivillig gjør man mye forskjellig. Selv har jeg jobbet både i biblioteket, i teltet og i banken. Jeg liker folk – og det er vel egentlig det eneste kriteriet for å være frivillig, at man trives med andre. Jeg er kanskje litt over gjennomsnittet interessert i kultur, så for meg er det viktig å bidra til å fremme kulturlivet på Lillehammer. Å få ros fra gjestene er bare det beste!

  

Tekst: Ann-Mari Bugge

Foto: Øystein Nordås

(begge frivillig for 6. gang!)

Har du også lyst til å være frivillig? Ta kontakt med frivillig@litteraturfestival.no