Årets vinner av Nobelprisen i litteratur, Abdulrazak Gurnah, er blant gjestene når Norsk Litteraturfestival inviterer til festival 30. mai til 5. juni 2022.

Da det ble kjent at Abdulrazak Gurnah er årets vinner av Nobels litteraturpris understreket juryen at han får Nobelprisen «… for kompromissløst og med stor medfølelse å ha belyst kolonialismens virkning og flyktningers skjebne i kløften mellom kulturer og kontinenter».

Gjenoppdaget forfatterskap

Gurnah vokste opp på Zanzibar, men flyktet i 1965. Han kom til England som 20-åring og har siden bodd og arbeidet der. I tillegg til å være forfatter er han professor emeritus. Han har undervist i engelsk og postkolonial litteratur ved universitetet i Kent.

– Selv om flere av bøkene hans ble oversatt til norsk og utgitt av Aschehoug på 90-tallet, var det nok ikke så mange norske lesere som kjente forfatterskapet før Nobelprisen, sier festivalsjef i Norsk Litteraturfestival, Marit Borkenhagen. – Selv er jeg en av mange som har fått øynene opp for dette viktige og imponerende forfatterskapet. I Norsk Litteraturfestival er vi glade for at flere av romanene hans nå igjen er tilgjengelige. Vi gleder oss stort til å få besøk av Abdulrazak Gurnah på Lillehammer i mai, avslutter Borkenhagen.

 

Skildrer flyktningers opplevelser

Det er Gyldendal som er Gurnahs norske forlegger i dag. Kort tid etter kunngjøringen har de trykket og sendt ParadisTaushetens øy og Ved sjøen, i Kari og Kjell Risviks oversettelse, ut i butikkhyllene igjen. Og det er mer i vente. Mens norske lesere nå kan fordype seg i den tidligere delen av forfatterskapet sitter Tone Formo på Zanzibar og jobber med oversettelsen av Afterlives/Etterliv, som er Gurnahs hittil siste bok (2020). Den kommer på norsk i mai 2022.

– Vi er veldig stolte over at Norge er et av de første landene Gurnah besøker etter tildelingen av Nobelprisen. Vi gleder oss til at han skal møte norske lesere. Bøkene hans er aktuelle og allmenne. De skildrer flyktningers opplevelse av utenforskap og behov for å forstå egen livshistorie i møte med andre kulturer og kontinenter. I tillegg er han en stor historieforteller og tekstene har en sterk emosjonell nerve og en kjærlighet til karakterene som vi alle kan knytte oss til. Vi har stor tro på at Gurnahs forfatterskap vil kunne gi flotte og viktige leseropplevelser for mange, sier forlagssjef i Gyldendal Cathrine Bakke Bolin.

Nobelsamtale på Litteraturhus Lillehammer

Mandag 13. desember møtes festivalsjef Marit Borkenhagen og litteraturviter Tonje Vold på Litteraturhus Lillehammer i en samtale om Gurnah. Målet er å bli litt bedre kjent med Nobelprisvinneren og noen av romanene hans. Arrangementet er et samarbeid mellom Sigrid Undset-selskapet, Norsk Litteraturfestival og Litteraturhus Lillehammer, og starter klokken 19.