Endelig er det bekreftet: Douglas Stuart, forfatteren av braksuksessen Shuggie Bain, kommer til Norge. Han vil først gjeste Litteraturhuset i Oslo, og deretter Norsk Litteraturfestival. Forfatteren ble stjerne over natten, da han vant Bookerprisen i 2020.

 

-Vi er ekstatiske over at Douglas Stuart endelig kommer til Norge. Shuggie Bain traff norske lesere med et knyttneveslag i fjor og ble en stor internasjonal hendelse, toppet med tildelingen av Bookerprisen 2020. Stuart skriver nakent om klasse, omsorgssvikt og utenforskap. Norgesbesøket feires med lanseringen av Unge Mungo, hans nye roman, som får spektakulære forhåndslesninger i USA i disse dager. Romanen er en vakker og brutal kjærlighetsfortelling om unge menn som kjemper for å kunne være den de er, og elske den de vil, sier forlagssjef i Gyldendal Cathrine Bakke Bolin.

Douglas Stuart skulle opprinnelig vært på Norgesbesøk i fjor høst, men på grunn av pandemien ble besøket utsatt. Nå er endelig nye datoer spikret, og han vil gjeste Litteraturhuset i Oslo 31. mai, før ferden går videre til Lillehammer.

-Vi er utrolig glade for å kunne fortelle at Douglas Stuart nå endelig skal gjeste Litteraturhuset etter at korona satte en stopper for besøket i høst! Vi vet at Stuart har et stort publikum i Norge. Hans første roman, Shuggie Bain, er en knallsterk bok om alkoholisme og utenforskap, om håp og morskjærlighet. Nå gleder vi oss til å høre ham gå i dybden på denne, samt sin nyeste roman Young Mungo som kretser rundt en farløs gutt, maskulinitet og skeiv kjærlighet, forteller daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza.

 

Lillehammer

Stuart kommer til Norsk Litteraturfestival i juni, og skal blant annet delta på litterær festaften. Marit Borkenhagen gleder seg:

-Det er stor stas at Douglas Stuart kommer til Lillehammer til våren, til en festival hvor nettopp det britiske vil stå sentralt. Stuarts sterke fortellinger fra Skottland, om utenforskap og kjærlighet, har gjort sterkt inntrykk på mange lesere, både i Norge og resten av verden, og når vi nå får mulighet til å oppleve ham på Norsk Litteraturfestival sammen med andre britiske stjerner som Nobelprisvinner Abdulrazak Gurnah, Ali Smith, Natasha Brown med flere, får vi virkelig et inntrykk av alt det spennende som rører seg i den britiske litteraturen!