Pegasus, Norsk Litteraturfestivals program for barn og unge, er tilbake med nytt kjempeprogram etter pandemien. I år planlegges det for over 100 arrangementer med full publikumskapasitet.

– Vi er veldig glade for at vi endelig kan planlegge for en fullskala festival med både norske og internasjonale gjester, sier Pegasusansvarlig Anne-Thea Haavind. – Vi håper skolene og barnehagene har savnet fulle arrangementer like mye som oss, og at de er klare for ordentlig festivalstemning i mai.

Bredt program

Et sentralt tema i årets program er ytringsfrihet, mye på grunn av Norsk Litteraturfestivals samarbeid med World Expression Forum, som også finner sted på Lillehammer samme uke som festivalen. Det blir også arrangementer om miljøvern, Norges aller råeste dyr, poesislam og spennende fantasy. Festivalen har, som alltid, de mest interessante norske forfatterne og illustratørene på programmet. I tillegg kommer en av de største, nye stjernene fra den internasjonale barnebokverdenen; den britiske forfatteren Jack Meggitt-Phillips.

Ytringsfrihet og engasjement

Hvordan står det til med ytringsrommet for de unge i dag? I løpet av våren 2022 har elever fra Smestad og Åretta ungdomsskoler vært med på et pilotprosjekt i regi av Pegasus og World Expression Forum. Elevene har diskutert problemstillinger knyttet til ytring og demokrati, og resultatene presenteres under Norsk Litteraturfestival.

Penelope Lea har sittet i styret for Miljøagentene, ledet Barnas Klimapanel, holdt en rekke appeller og er nå valgt som UNICEF-ambassadør – i en alder av 17 år. I 2021 debuterte hun også som forfatter. På Litteraturfestivalen møter hun blant annet stjernekampvinner, artist og forfatter Ella Marie Hætta Isaksen, og leder for Norges Handikapforbunds Ungdom og medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Marianne Knudsen. De tre skal snakke om miljø, engasjement, aktivisme og måter å uttrykke seg på.

Den nye Roald Dahl?

Jack Meggitt-Phillips brakdebuterte med Beistet og Bettina i 2020, og har blitt sammenlignet med både David Walliams og Roald Dahl. Nå er forfatteren med den makabre humoren aktuell med oppfølgeren Beistet tar hevn. Den britiske barnebokforfatteren kommer til Lillehammer for å møte både barn og voksne under festivalen. Blant annet kommer han til å holde en interaktiv workshop i kreativ skriving for elever fra 12 til 14 år.

Mini-Zlatan i bok og som spillefilm

Enda en stjerne fra barnebokverdenen kommer: Den svenske illustratøren og barnebokforfatteren Pija Lindenbaum. Hun har skapt en rekke vakre bildebøker, og er oversatt til mange språk. I mai er det kinopremiere på filmatiseringen av boka hennes om Mini-Zlatan, med Christian Lo som regissør.

Pegasus

Pegasus arrangeres under norsk Litteraturfestival, fra 30. mai til 4. juni, og er et gratis påmeldingsprogram for skoler og barnehager fra hele landet.