I festivaluka kommer Jenny Jordahl og Therese G. Eide til å tegne daglige striper fra festivallivet.  Eide står bak Intet nytt fra hjemmefronten, en selvbiografisk tegneserie om livet som småbarnsmor. Jordahl er velkjent for sine samarbeidsprosjekter med Marta Breen, og hun mottok Brageprisen for Hva skjedde egentlig med deg? i 2020. Vi har undersøkt hvordan festivategnerne forbereder seg til festival.

Hvorfor takket dere ja til å være festivaltegnere?

Vi måtte jo si ja til en så morsom jobb! Vi tegnet begge på eget initiativ fra festivalen i fjor, der vi skildret festivalopplevelsen fra hver vår kant. I tegneseriebransjen er det lang tradisjon for festivaltegning, og det er stor stas at Litteraturfestivalen har valgt oss ut som offisielle tegnere i år!

Vi har fått full kunstnerisk frihet, og kommer til å snike oss rundt med spisset digital blyant og skissebok. Ingen er trygge – alle kan bli tegnet når som helst! Men vi håper at folk ikke lar seg skremme av det. Våre tidligere striper har gått hardest ut over oss selv. Jenny har for eksempel en helt særegen evne til å havne i pinlige situasjoner under festivaler.

I tillegg til selve programmet skjer det mye bak kulissene, som er morsomt å dokumentere gjennom tegning. I fjor havnet vi for eksempel på spontant blokkfløytenasj med Linda Eide. Vi er begge blodfans av Eides språksjov, så det måtte selvsagt foreviges i en tegneserie!

Hvordan kommer det til å gå når dere er to festivaltegnere? Kommer dere til å samarbeide, eller jobber dere hver for dere?

Vi tenker det er artig å skildre festivalen fra to ulike vinkler, så vi kommer til å lage hver våre striper. Men vi kjenner hverandre godt og kommer selvsagt til å koordinere underveis – og mest sannsynlig vil vi dukke opp i hverandres striper.

Hva gleder dere dere mest til med festivalen?

Det er vanskelig å peke ut én ting. Stemningen på Lillehammer er helt unik under litteraturfestivalen. Det er forfattere, illustratører og arrangementer rundt hvert gatehjørne. Det koker i sentrum! Vi tegneserieskapere jobber ofte mye alene, så vi gleder oss veldig til å møte kolleger og kjentfolk!

Jenny: Barnebokbadet på torsdagen er helt spesielt for meg under årets festival. Da skal jeg snakke med elever fra Nordre Ål skole om “Hva skjedde egentlig med deg?”. Det er stort å få muligheten til å møte egne lesere på den måten, og jeg gleder meg til å høre deres tanker, refleksjoner og spørsmål rundt boka. Det kommer til å bli veldig fint!

Hvilke forfattere har dere har ekstra lyst til å se?

Therese: Jeg er uhelbredelig anglofil, og ser ekstra frem til den britiske delen av programmet, og særlig å få oppelve Ali Smith – Årstidsbøkene henns har vært en stor leseropplevelse. Jeg har også hatt en unnskyldning til å lese meg opp på britiske klassikere i forkant av festivalen, siden jeg skal live-tegne mens Janne Stigen Drangsholt oppsummerer den britiske litteraturhistorien på 45 minutter. Det kommer til å bli superhektisk og veldig moro!

Jenny: Jeg har notert meg at det er mye katt i årets program, som gleder et kattemenneskes hjerte! Spesielt Kristins Katteshow er et must, der forfatter Kristin Fridtun og et glimrende panel diskuterer katter, kattebøker og katteproduksjoner.

I tillegg gleder vi oss til å se flere kollegaer på scenen, siden det også er et anseelig fokus på tegneserier i år!

Dere har jo begge vært her før. Har dere noen tips til de som er på festivalen for første gang i år?

Programmet er enormt, så ta deg tid til å finne noen poster du virkelig vil få med deg. Men husk at minst halve opplevelsen skjer utenom de faste programmene, så sett av tid til å sløve i parken og nyte folkelivet også.

Husk å pakke: Bøker, så du kan bli observert mens du leser, solkrem, nysgjerrighet.

Vi gleder oss til å møte (og tegne) dere alle sammen!

Onsdag 1. juni kl. 17:00-17:50

TEGN EN FESTIVAL: JORDAHL OG EIDE

Therese G Eide og Jenny Jordahl har fått i oppdrag å tegne daglige striper fra festivalen.
Hvordan rapportere i tegneserieform? Hvilket blikk har de på festivalen, og hvordan arbeider de? Møt festivaltegnerne i samtale med Walter Wehus.