En av Sveriges viktigste litterater, Yukiko Duke, er engasjert som gjestekurator for Norsk litteraturfestival 2023. I 2023 er «Verden» festivalens tema.

Yukiko Duke har lang fartstid som kulturjournalist og oversetter. Hun har vært redaktør for det svenske magasinet Vi läser, hun oversetter fra japansk til svensk og har i en årrekke blant annet oversatt Haruki Murakami. Relevant festivalerfaring har hun blant annet gjennom sitt engasjement som kunstnerisk leder for Stockholm Literature. Hun utmerker seg som en etterspurt moderator på litteraturscenen over hele Norden og som ekspertkommentator i mediene.

Styrker Norsk Litteraturfestivals internasjonale posisjon

Festivalsjef Marit Borkenhagen er svært fornøyd med ansettelsen, som hun mener vil bidra til å styrke Norsk Litteraturfestivals internasjonale posisjon.

Pegasusansvarlig Anne-Thea Haavind, festivalsjef Marit Borkenhagen og gjestekurator Yukiko Duke. Foto: Øystein Nordås


– Yukiko Duke har en unik kompetanse og oversikt over litteraturfeltet, både i Norden og i en større internasjonale sammenheng. Dette, sammen med hennes enestående nettverk og engasjement, gjør henne i stand til å bringe Norsk Litteraturfestival videre, uttaler Borkenhagen, som gleder seg til å ta fatt på planleggingen av 2023-festivalen sammen med sin nye kunstneriske rådgiver.

– Det är en stor glädje för mig att få vara en del av allt det fantastiska som Norsk Litteraturfestival är. Jag har besökt festivalen många gånger och alltid kommit hem lika berikad, upplyft och lycklig. Norsk litteraturfestival är helt enkelt världsunik med sin stora bredd i programmet och sin publiktillvändhet. Nu kliar det i fingrarna att få sätta igång med 2023 års festival tillsammans med Marit Borkenhagen och hennes fantastiska medarbetare, sier Yukiko Duke

Etter å ha gjennomført to festivaler, som har fått svært positive tilbakemeldinger, avslutter nåværende kunstnerisk rådgiver, Marit Eikemo, sitt engasjement ved utgangen av juli.