Møt litteraturfestivalens frivillige!

Det er de som ønsker deg velkommen til festival. Som hjelper deg når du ikke vet hvor neste arrangement er, hvor du bør spise, eller hvem han karen lengst til venstre på scenen er. De pynter byen gul og deler ut programhefter. De frakter forfattere, møbler, tegnesaker og de underligste ting hit og dit – og så hit igjen. De er teltstengene som holder festivalteltet oppreist, og de bruker fritiden sin på det.

Ann-Mari Bugge, som selv er frivillig, snakket med frivillige rundt omkring på festivalen i vår, og her kan du lese hva de sa til henne. Bildene er tatt av Øystein Nordås.

Birgit Halsteinsgard (68)

Bosted: Gvarv
Status som frivillig: 11. gang (2022)
Stasjon: Festivalkontoret

«Alle som jobber her på festivalkontoret liker å yte god service til utøvere og gjester. Jeg trives veldig godt på denne stasjonen. Som frivillig får man jo også delta på noen arrangementer. I fjor kom jeg i prat med Lars Mytting. Vi utvekslet tanker om det vi i fellesskap hadde sett og hørt på scenen i Maihaugsalen. Jeg opplevde møtet med den store kunstneren som så personlig og nært – det ble et helt spesielt festivalminne for meg!»

Bente Røsand (67)

Bosted: Lillehammer
Status som frivillig: 1. gang (2022)
Stasjon: Bjerkebæk

«Endelig fikk jeg tid og anledning til å delta som frivillig. Det er noe jeg har vært nysgjerrig på i mange år, så nå er jeg glad for å kunne bidra til dette store arrangementet i byen jeg bor i. Å være frivillig er en fin kombinasjon av dugnadsarbeid og kulturopplevelse. Siden jeg jobber på Bjerkebæk i dag, har jeg fått delta på Sigrid Undset-seminaret. Det inspirerte, nå skal jeg hjem å lese bøkene om Kristin Lavransdatter på nytt»

Bartłomiej “Bartek” Kozowski (23)

Bosted: Poznan (Polen) Status som frivillig: 1. gang (2022) Stasjon: Brenneriet

«Oppholdet her på Lillehammer er faktisk en premie for en språkkonkurranse jeg deltok i. Jeg er en av seks polske studenter fra Poznan som er her (i regi av NORLA). Det er interessant og morsomt å delta som frivillig, og god språktrening er det også! Jeg liker det norske språket, selv om jeg må innrømme at noen dialekter er svært vanskelig å forstå. Til høsten flytter jeg forresten til Oslo. Kanskje vi ses på festival til neste år?»

Amara Truong Lam (34)

Bosted: Lillehammer Status som frivillig: 1. gang (2022) Stasjon: Frivillighetsloungen

«Jeg kom til Norge som båtflyktning fra Vietnam. Jeg har bodd på litt forskjellige steder, men nå har jeg slått meg ned her på Lillehammer. Jeg så glad jeg meldte meg som frivillig – det er herlig å mingle og gjøre andre ting enn det man gjør til daglig. Jeg er interessert i kunst og litteratur, og er også veldig glad i å lage mat. For meg passer det perfekt å være på en frivillig-stasjon som driver med mat og servering»

Hege Nordahl (66)

Bosted: Brummundal Status som frivillig: 1. gang (2022) Stasjon: Kulturhuset Banken

«Litteraturfestivalen søkte aktivt etter frivillige i år, så da følte jeg meg litt kallet. Nå har jeg vært på jobb i to timer! Kulturhuset Banken er et staselig bygg. I år er jeg også frivillig på Kjerkebrannspelet i Grue kirke. Festivalen er som en gotteributikk, så innimellom dugnadsarbeidet går jeg på arrangementer. Høydepunktet hittil er foredraget til Nivaq Korneliussen, den grønlandske forfatteren som evner å formidle det dypeste alvor på en poetisk måte»

Karen-Inger Aarnes (79)

Bosted: Tretten Status som frivillig: 4. gang (2022) Stasjon: Frivillighetsloungen

«Jeg tenker som så; hvis et samfunn skal fungere må man tilby seg å jobbe litt gratis innimellom. Jeg bor på et lite sted, og er vant til å bidra – og bidrar mer enn gjerne! Det var venninnen min, Ingrid Bøhle, som vervet meg til dugnaden her på litteraturfestivalen. I Frivillighetsloungen er vi en stor internasjonal gjeng som jobber sammen og lærer av hverandre. Selv har jeg lært å lage nye matretter, det setter jeg stor pris på»

Bjørgulv Noraberg (75)

Bosted: Lillehammer Status som frivillig: Fra festivalens begynnelse (2022) Stasjon: Verdensteateret

«Litteraturfestivalen har en fascinerende historie. Det startet med et lite Sigrid Undset-seminar på Nansenskolen, utviklet seg videre til Sigrid Undset-dagene og så til Nordens største litteraturfestival. Selv har jeg engasjert meg i festivalen siden begynnelsen (1994/95), blant annet som styremedlem. I tillegg til å bidra i styre og stell, har jeg vært frivillig i ganske så mange år. Det er en spesiell fin følelse å stå i døra og ønske folk velkommen, som jeg gjør akkurat nå»

Eva Marie Mathisen (42)

Bosted: Saksumdal Status som frivillig: 5. gang (2022) Stasjon: Lillehammer bibliotek

«Som tilflytter betyr biblioteket mye. Her er mye god kultur og mange trivelige folk. Det er derfor ekstra fint å kunne “gi litt tilbake” ved å være frivillig akkurat her i biblioteket. Jeg liker å være med å lage gode arrangementer. Den gode stemningen oss frivillige imellom gjør det til en lett jobb. I løpet av uka møter man nye folk, nye bøker, nye ideer. Å la seg overraske er kanskje det beste med hele litteraturfestivalen»

Haile Bizen Abraha (54)

Bosted: Lillehammer Status som frivillig: 1. gang (2022) Stasjon: Festivalkontoret

«I 2011 kom jeg fra Asmara (Eritrea) til Norge som fribyforfatter. I dag arbeider jeg som forfatter og oversetter på heltid. Jeg er interessert i å lære mer om det å arrangere litteraturfestival. Frivillighetsarbeid er en viktig del av organisasjonen, så det er både lærerikt og hyggelig å bidra. For meg er årets festival helt spesiell. Det er faktisk bare et par timer siden jeg mottok Ordknappen for min oversettelse av Ryddetid til tigrinja. Utmerkelsen inspirerer til videre arbeid med litteratur»