Han har blitt sammenlignet med Bjarne Melgaard og Edvard Munch, og folk står timevis i kø når han har utstillinger. Nå har han laget et kunstverk som skal pryde Norsk Litteraturfestivals plakat og programhefte for 2023.

Under festivalen kommer han til å stille ut på Galleri Zink, og festivalkunstverket vil være en del av utstillingen.

– Verket er en 2 meter bred og 1,4 meter høy kulltegning som viser min avdøde mor som røyker en sigarett i en folketom og avsidesliggende bursdagsfeiring for Fattighuset, en hjelpeorganisasjon vi i perioder fikk mye av maten vår fra, forteller Torgersen.

– Utstillingen i mai kommer til å inneholde blant annet denne tegningen, samt andre nye malerier, skulpturer, tekst, tegninger og mer, fortsetter han.

Samarbeid mellom festival og galleri

Festivalsjef Marit Borkenhagen er godt fornøyd med årets festivalkunstner:

– Det er stor stas å få Nikolai Torgersen til Norsk Litteraturfestival neste år og vi gleder oss til å se utstillingen hans her på Lillehammer og å oppleve ham på scenen i samtale med aktuelle forfattere. Vi er glade for det gode samarbeidet med Galleri Zink, som har bidratt til at Torgersen nå blir festivalkunstner, sier Borkenhagen.

Første gang til Norsk Litteraturfestival

Kunstneren gleder seg til å være en del av festivalen i mai.

­– Det er alltid spennende å stille ut i nye byer og for et nytt publikum, og denne gangen er det kanskje også et veldig annerledes publikum. Jeg har ikke vært på festivalen tidligere, men listen over kunstnere som har vært festivalkunstnere i tidligere år er full av store navn, så jeg er glad for å være den neste i rekken, sier Nikolai Torgersen.

Livet i kunsten og litteraturen

Litteraturen har for Torgersen kunnet fungere som inngangsport til temaer han interesserer seg for i livet og i kunsten.

– Livet og kunsten er (og bør være) én og samme ting. Arbeidsmetoden min er nesten alltid å ta tak i et (eller flere) tema jeg er interessert i å forstå mer av, dekonstruere for å finne ut hva jeg vil få ut av det, så til slutt hvilke verktøy og metoder (tegning? skulptur? tekst? maleri?) som jeg mener vil fortelle historiene best, forteller Torgersen.

– I det siste har bøkene til blant annet Edouard Louis og Annie Ernaux hjulpet meg på vei mot å kontekstualisere og dekonstruere min egen oppvekst og fattigdom, sosiale klassestrukturer og det eviglange prosjektet om å prøve å forstå hvorfor man er som man er.

Nikolai Torgersen jobber nesten alltid i serier, hvor verkene kan gi hverandre kontekst, og til sammen danne et narrativ med røtter i kunstnerens eget liv.

– De siste to årene har det meste dreid seg om barndommen min, oppveksten, død, traumer og hvordan det og destruktivt liv med mye rus og virkelighetsflukt har påvirket virkelighetsoppfatningen min. Jeg prøver å gå litt videre fra det nå. Det er fortsatt overlappende temaer siden alt har rot i mitt eget liv, men tematikken vil bevege seg mer mot samfunn, ruspolitikk, sosiale klasser/hierarkier, penger. Mye symbolikk for å forstå og beskrive for meg selv hvor mye av hatet og skammen min kom fra og hva som er motivasjonen min for å holde på med alt dette i utgangspunktet.

Detaljene rundt Torgersens deltagelse på festivalen offentliggjøres ved programslipp tirsdag 28. mars. Norsk Litteraturfestival 2023 finner sted på Lillehammer fra 22. til 28. mai.