Romanen Tillit av Hernan Diaz går sin seiersgang verden over. Nå kan du oppleve ham på Lillehammer.

 

 

Hernan Diaz er født i Argentina, har vokst opp i Sverige, men har tilbragt mesteparten av livet sitt i USA. Og det er nettopp amerikansk historie som er utgangspunkt for romanen Tillit, som er aktuell i norsk oversettelse av Bjørn Alex Herrman; Børskrakket i 1929, hva som ledet opp til det og alt det førte med seg. Men like mye er Tillit en roman om makt og penger og en snedig pageturner som drar leseren med seg på en reise gjennom det 20. århundret, i et stadig mer besettende forsøk på å skille løgn fra fakta.

 

Diaz ble nominert til Pulitzer-prisen og PEN/Faulkner Award for debutromanen In the Distance (2017) og i 2022 ble han nominert til Man Booker-prisen for Tillit. Boken har fått jublende kritikker. Marta Norheim i NRK skriver at dette er «Romanen som har alt. Tillit siktar seg presist inn mot punktet der psykologi og finans kryssar kvarandre. Resultatet er svimlande.», mens DNs kritiker Varg Lukas Folkman skriver at boken er «Særs vanskelig å legge fra seg. Hernan Diaz tegner et strålende portrett av et ekteskap, sett fra fire forskjellige perspektiver. (…) Romaner med en så leken innstilling til form, som samtidig er så tilgjengelige som Tillit, er sjelden vare.»

– Å få Hernan Diaz til festivalen er ren lykke, sier kunstnerisk rådgiver Yukiko Duke, og fortsetter: – I sitt siste verk Tillit viser han hvor mange dimensjoner en roman kan romme. Den kan være både et komplekst menneskelig drama, en forrykende økonomisk thriller og samtidig en filosofiske betraktning over hukommelsens bedrag.

Lørdag 27. mai kan du se Hernan Diaz klokken 16:00 kan du se ham fortelle om Tillit i Kulturhuset Banken på Lillehammer. Billettene er nå lagt ut for salg. Hvis du har festivalpass, kan du kjøpe garantibillett for 10 kroner for å sikre deg plass.