På besøk i Lillehammer fikk kronprinsesse Mette-Marit møte de prisvinnende forfatterne Hernan Diaz og Solvej Balle. Der snakket de om leseglede, Litteraturtog og en gammel, svensk bibliotekar.

Fredag 26. mai kom kronprinsesse Mette-Marit til litteraturfestivalen på Lillehammer for å delta på arrangementet “Veien til et forfatterskap” med forfatterne Hernan Diaz og Solvej Balle. 

Den argentinsk-amerikanske Hernan Diaz vant i år Pulitzer-prisen for sin andre roman Trust. Danske Solvej Balle ble i 2022 tildelt Nordisk råds litteraturpris for de tre første bindene i serien om Tara Selter, som opplever at tiden stopper.

Les om Hernan Diaz og Solvej Balles samtale, ledet av journalist Karin Haugen, her.

Å bringe forfatter og leser sammen

Etter arrangementet møter Hernan Diaz og Solvej Balle kronprinsessen, og de tre slår av en prat. 

Vi befinner oss i Gamle Bankens ærverdige lokaler. Det er lystig stemning, og rommet fylles med en gang med en strøm av gratulasjoner og takk. Mette-Marit gratulerer begge forfatterne med arrangementet:

– Det var helt fantastisk! sier hun idet hun hilser på Diaz og Balle. 

En begeistret festivalsjef, Marit Borkenhagen, stemmer i: 

– Vi synes det er viktig å bringe forfatterne og leserne sammen. Derfor er vi så takknemlige for at dere er her i dag, sier hun. 

Diaz og Balle takker for invitasjonen. Dagens samtale har dreiet seg om deres lange og kronglete vei til suksess. 

Boken som ga Diaz finalistplass til Pulitzer-prisen i 2017, gikk først gjennom utallige refusjonsbrev fra alle forlagene forfatteren kontaktet. Det ble til slutt et lite forlag som sa ja til å publisere Diaz’ bok, og dermed kickstartet karrieren. Solvej Balle gikk lei av refusjonsbrev og ga ut sine romaner på eget forlag. 

Diaz og Balle forteller om sin opplevelse av å komme til Lillehammer:

– Særlig er det fint å oppleve at det er en ekte interesse for litteratur her, sier Balle. 

– Og å se en så sterk kjærlighet for språket, legger Diaz til.

Imponerende førsteklassinger

Før hun deltok på arrangementet med Diaz og Balle, besøkte Mette-Marit Nordre Ål barneskole på Lillehammer. Der fikk hun høre mer om skolens sterke lese- og skriveprogram. Kronprinsessen forteller engasjert om førsteklassen hun fikk treffe: 

– Det var herlig å høre på. Jeg var så imponert. I klassen vi besøkte kunne alle skrive, og de leste en bok hver dag, forteller hun. 

Mette-Marit har lenge engasjert seg i litteratur og å styrke leseglede for både barn og voksne. En del av det prosjektet er Litteraturtoget hennes. Det er et tog som reiser gjennom ulike områder i Norge, og stopper for samtaler og arrangementer med forfattere. I 2019 besøkte Litteraturtoget også Frankfurt i Tyskland. 

– Nå har vi bare ett område av Norge igjen, som vi håper å besøke neste år, sier kronprinsessen. 

– En bibliotekar kan endre liv

Samtalen dreier seg inn på personlige opplevelser med litterære institusjoner. Alle tre er enige i at bibliotekene har hatt mye å si. 

– Bibliotekene gjør så mye for å bidra til lesegleden, sier Mette-Marit.  

Diaz gleder seg spesielt til å besøke Deichman Bjørvika i Oslo. Han forteller at han har et sterkt minne fra et besøk i Stockholm, som minnet han om hvor viktig bibliotekene faktisk er. 

Deler av barndommen hans bodde han i Sverige. En gang han var på et arrangement i Stockholm, kom en liten, eldre dame opp til han. Han skjønte først ikke hvem det var:

– Hun fortalte meg at hun hadde vært bibliotekaren min da jeg var liten. Hun husket meg fortsatt, og kunne fortelle meg mange detaljer fra den tiden, sier han. 

– En bibliotekar kan virkelig endre livet ditt, sier Mette-Marit. 

Opplev “Nærbilde: Hernan Diaz” på Kulturhuset Banken, Festsalen, kl. 16.00, 27. mai. Se også Solvej Balle på arrangementet “Linn Ullmann med venner” kl. 18.00, samme dag og sted.

Tekst: Oda Sofie Gallefoss

Foto: Jørgen Skaug