Vi fulgte Mesnaelvas løp og kom forfatteren bak den berømte Hekne-trilogien i møte.
Lørdag formiddag møter vi opp på Lilletorget, nord i Storgata på Lillehammer. I dag står arrangementet “LitteraTUR”, i samarbeid med Storytel og Visit Lillehammer, på programmet. Her skal vi få høre utdrag fra Lars Myttings Hekne-trilogi samtidig som vi følger elvas leie oppover.
Lars Mytting fra Fåvang i Gudbrandsdalen debuterte som forfatter i 2006. Hans to siste romaner, Søsterklokkene (2018) og Hekneveven (2020), er allerede moderne klassikere. Her står Hekne-slekta fra den oppdikta bygda Butangen i Gudbrandsdalen sentralt, og de framsynte siamesiske vevertvillingene på 1600-talet klinger med i begge bøkene.
Nå har det allerede samlet seg en gruppe som er klar for å bli med oppover Mesnaelva. Turen går mot Garmokirka på Maihaugen. Der blir vi møtt av forfatteren selv. Flere håper på å få høre nyheter om den siste boken i trilogien.
Tekniske komplikasjoner
Sola varmer i ryggen der vi står og venter. Noen har allerede tatt på seg hodetelefonene. De blir stående og se rundt seg, og noen flirer til hverandre over hvordan de ser ut. Samtidig får vi møte guiden vår, som forklarer hvordan vi skal få dette til å funke.
Nå er vi snart klare til å sette av gårde. Men når hodetelefonene skal på er det – kanskje uunngåelig – flere som sliter. Vi blir bedt om å holde på-knappen inne i ett sekund. Det er flere som trenger hjelp.
Jeg har selv ikke fått lyd på mine hodetelefoner. Men køen for å få hjelp er lang. I desperasjon prøver jeg heller det eldste trikset i boka, og skrur det av og på. Det virker.
Da er vi i gang. Med oss på turen kommer også en hund – en gråspraglete whippet. Denne har dessverre ikke fått hodetelefoner, men ser ut til å ta det med godt mot.



Historisk vandring
Hekne-trilogien bærer med seg flere religiøse undertoner og funderinger. Vi hører utdrag fra Hekneveven. Veven skal i boken vise bilder fra dommedag, som de i bygda Butangen kaller for «skråpånatta», og som er vevet av de siamesiske tvillingene Halfrid og Gunhild Hekne.
– Ett sted i Hekneveven finnes også ditt ansikt, hører jeg Lars Myttings stemme i øret mitt.
Vi går først fra Lilletorget og gjennom Mesnasenteret. I begynnelsen passerer vi trehus og murblokker, men etter en bratt stigning er vi framme ved Badedammen. Herfra går turen innover i skogen.
Stien bukter seg oppover langs elva. Vi ser rundt oss, og prøver å leve i øyeblikket samtidig som lydboken tar oss tilbake til starten av 1900-tallet.



Endelig litt utsikt
Endelig flater terrenget ut. På vei sørover kommer vi ut av skogen og passerer gjennom et boligfelt. Landskapet åpner seg foran oss slik at vi får se nedover mot Mjøsa. Det er et friskt pust for et smått andpustent følge.
I blant blir vi møtt av joggere og syklister. De sperrer opp øynene når de ser den merkverdig stille gruppen komme mot dem.
– Jeg tror det er litteraturfestival nå, sier en syklist i rosa drakt.


Et etterlengtet møte
Vi når målet vårt og passerer gjennom portene til Maihaugen. Forfatteren står og venter på oss overfor Garmo stavkirke, ved Anders Sandvigs grav. Han er kledd i rutete skjorte og en grønn vest.
Før noe annet kan gjøres, blir vi servert vafler og kaffe. Når alle har fått seg en matbit, stiller vi oss opp rundt Mytting, som holder hendene rundt en kaffekopp.
– Jeg regner med at alle her har lest bok én og to, spør han.
Ja, svarer de fleste. Noen har satt seg ned i gresset for en liten rast.
– Og jeg regner med at ingen har lest bok tre? spør han med et smil.
Vi rister på hodet.
– Den venter vi på, roper noen ut.

Mytting stiller seg opp i en skråning sånn at han kan se utover gruppen, og leser et utdrag fra boken. Han kan også avsløre noen etterlengtede detaljer. Flere gisper og kommer med glade utrop når de får høre at:
– Boken kommer 16. september. Navnet har kanskje for noen gitt seg selv, siden det er en av de tre sjelene i serien. Men den skal altså hete Skråpånatta, forteller Mytting.
Tekst: Oda Sofie Gallefoss
Foto: Jørgen Skaug og Haru Beatrice Damian