Anneli Jordahl

Anneli Jordahl født 28. juni 1960 i Östersund. På 1990-tallet jobbet Jordahl som kulturjournalist i Dagens Nyheter, Expressen, Sveriges Radio P1 og SVT. I dag skriver hun litteraturkritikk i Aftonbladet, Sydsvenskan og Ord & Bild.

Hun begynte sin forfatterkarriere med sakprosa. «Klass – är du fin nog?» er hennes mest distribuerte bok, utgitt i fem opplag. Hun har også skrevet en kulturguide til Helsingfors og en biografi om forfatteren Elsie Johansson, «Att besegra fru J». Essayet «Orm med två huvuden» handler om smertene ved å skrive, om å leve som både kritiker og forfatter. For dette ble hun blant annet tildelt Stina Aronson-prisen av Samfundet De Nio.

I 2009 debuterte hun i skjønnlitteratur med en roman om Ellen Key, «Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet)» – om kvinner, klasse, skapelse og ulykkelig kjærlighet. Ytterligere to historiske romaner fulgte. «Augustenbad en sommer» (oversatt til norsk av Solveig Moen Rusten) skildrer en kurby i Sörmland på slutten av 1800-tallet. En alkoholisert poet helbreder seg selv med iskalde bad og nattlige samtaler med en syfilittisk rådgiver. Etter det kom «Ikke la denne byen pine livet ut av deg, Mona», om en hushjelp på slutten av 50-tallet. En bok om ugifte mødres sårbarhet.

Tilbakevendende temaer i skrivingen er klasse, tørst etter utdanning, kjærlighet som aldri blir og ensomhet. Demokratibevegelser og velferdsstatens byggesteiner er tråder hun trekker i. I romanen «Som hundarna i Lafayette park» gjenspeiles arbeiderens død i den amerikanske borgerrettighetsbevegelsen. Enken Jeanette blir vekket av sin maktesløshet og reiser til San Francisco for å høre Angela Davis snakke.

Den femte romanen «Björnjägarens döttrar» er inspirert av Aleksis Kivis finske klassiker Sju brødre fra 1870. Jordahl har overført Kivis roman til dagens Nord-Finland og skildrer livet til syv søstre i ødemarken.

I TALE MED KLASSIKERNE

26. mai | 14:00 - 14:50 | Bjerkebæk

Legg til i din festival

LØRDAGSLUNSJ

27. mai | 13:00 - 13:50 | Søndre Park

Legg til i din festival