Carsten Jensen

Carsten Jensen har over år skrevet for aviser i flere land, og siden 1981 utgitt en rekke romaner, essays, artikler og ikke minst beretninger om sine mange reiser verden rundt. Det store publikumsgjennombruddet kom med reisebøkene Jeg har sett verden begynne (1996) og Jeg har hørt et stjerneskudd (1997). Med romanen Vi, de druknede (2006), forteller han fra hjembyen Marstal om fire generasjoner av danske sjøfolk. Denne boken er utgitt i mer enn tyve land og solgt i over en halv million eksemplarer.

Carsten Jensen har høstet en rekke priser og utmerkelser for sitt brennende virke, og han går tilsynelatende ikke tom for temaer. I 2016 kom dokumentarboken Krigen som aldri tar slutt, i samarbeid med den norske journalisten Anders Hammer, om krigen i Afghanistan. I debattboken fra i fjor høst, Kjellermennesker, handler det om populisme og vanskeligheten med å være menneske i en kaotisk samtid. I visjonære ordelag maner han til ansvar for en felles fremtid, med vekt på rettferdighet, likhet og brorskap. Med sterk uttrykkskraft tematiseres flyktningkrise, klima, velferdsstat, arbeidsliv, identitetspolitikk m.m. Kjellermennesker er første bok i en pamflettserie, hans andre bok utkommer på norsk nå, Mot stjernene henvender seg til unge mennesker i Europa i dag.

Carsten Jensen mottar i 2019 Bjørnsonprisen for sitt forfatterskap, og vil i den forbindelse holde Bjørnsonforedraget og delta i Bjørnsonsamtalen.