Jan Grue

Jan Grue er født 1981 i Oslo. Han har doktorgraden i språkvitenskap og arbeider ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, Universitetet i Oslo.

Han debuterte med novellesamlingen Alt under kontroll (2010), som ble møtt med strålende kritikker: «Grue er smart, han er morsom, akademisk og poetisk, rastløs og tålmodig, kreativ, analytisk og følsom. Han har et stort repertoar, og foretar elegante bevegelser og krysninger mellom ulike skrivestiler,» skrev anmelderen i Adresseavisen, og trillet en sekser på terningen for boken. Han har senere utgitt ytterligere fire novellesamlinger, senest Uromomenter (2019). I 2016 kom hans første roman, Det blir ikke bedre. Grue har også utgitt barnebøker samt fagbøker, bl.a. Kroppsspråk, som tematiserer fremstillinger av funksjonshemming i et kultur- og samfunnsanalytisk perspektiv.
I 2018 kom den selvbiografiske sakprosaboken Jeg lever et liv som ligner deres. «Boken vil med stor sannsynlighet bli stående som en merkestein for at en ny modenhet er i ferd med å nå den selvbiografisk baserte litteraturen også i norsk sakprosa,» skrev Morgenbladets Ane Farsethås. Dagbladets anmelder kalte boken «Et litterært mesterverk som anbefales på det sterkeste!», og gav boken terningkast seks. Boken vant senere Kritikerprisen, og den ble også nominert til Nordisk råds litteraturpris, som første norske sakprosautgivelse på over 50 år.
I 2021 utga han en ny bok i samme sjanger, Hvis jeg faller. En beretning om usynlig arbeid. Boken ble tildelt P.O. Enquists pris.

ET HELT VANLIG LIV

27. mai | 14:00 - 14:50 | Lillehammer bibliotek

Legg til i din festival

SØNDAGSLUNSJ

28. mai | 13:00 - 13:50 | Søndre Park

Legg til i din festival