Véronique Tadjo

Véronique Tadjo (født 1955) er en forfatter, poet, romanforfatter og kunstner fra Elfenbenskysten. Etter å ha bodd og arbeidet i mange land på det afrikanske kontinentet og i diasporaen, føler hun seg som panafrikansk, på en måte som gjenspeiles i emnet, bildene og hentydningene i arbeidet hennes.
Véronique Tadjo ble født i Paris og er datter av en ivoriansk embetsmann og en fransk maler og skulptør. Hun vokste opp i Abidjan i Elfenbenskysten, og reiste mye med familien.
Tadjo fullførte sin bachelorgrad ved Universitetet i Abidjan og sin doktorgrad ved Sorbonne i afroamerikansk litteratur og sivilisasjon. I 1983 dro hun til Howard University i Washington, DC, på et Fulbright-forskningsstipend.
I 1979 valgte Tadjo å undervise i engelsk ved Lycée Moderne de Korhogo (videregående skole) nord i Elfenbenskysten. Hun ble deretter foreleser i den engelske avdelingen ved Universitetet i Abidjan til 1993.
I 1984 publiserte hun sin første poesibok, Latérite / Red Earth, og vant en litterær pris fra Agence de Coopération Culturelle et Technique. Tadjos forfatterskap ble inkludert i antologien Daughters of Africa fra 1992, redigert av Margaret Busby.
I 1998 deltok hun i prosjektet Rwanda: Ecrire par devoir de mémoire (Rwanda: Writing for the sake of memory) med en gruppe afrikanske forfattere som reiste til Rwanda for å vitne om folkemordet i Rwanda og dets etterspill. Hennes bok L'Ombre d'Imana (2000) kom fra hennes tid i Rwanda.
De siste årene har hun lagt til rette for workshops i skriving og illustrasjon av barnebøker i Mali, Benin, Tsjad, Haiti, Mauritius, Fransk Guyana, Burundi, Rwanda, USA og Sør-Afrika. I 2006 deltok hun i høstoppholdet til International Writing Program ved University of Iowa. Tadjo har bodd i Paris, Lagos, Mexico City, Nairobi og London. Hun var basert i Johannesburg etter 2007 som leder for franske studier ved University of the Witwatersrand.
Tadjo mottok litteraturprisen til L'Agence de Cooperation Culturelle et Technique i 1983 og UNICEF-prisen i 1993 for Mamy Wata and the Monster, som også ble valgt som en av Afrikas 100 beste bøker fra det 20. århundre, en av bare fire barnebøker valgt.
I 2005 vant Tadjo Grand Prix littéraire d'Afrique noire og i 2016 Bernard Dadiés nasjonale hovedpris for litteratur. Hennes bok fra 2021 In the Company of Men vant Los Angeles Times Book Award for Fiction.

FOLKETROENS MULIGHETER

26. mai | 11:00 - 11:50 | Lillehammer Kunstmuseum

Legg til i din festival

DEBATTEN: FINNES VERDENSLITTERATUREN?

26. mai | 18:00 - 19:30 | Verdensteateret

Legg til i din festival