Bjørnson-løypa

I forbindelse med at Bjørnsonprisen i år går til Carsten Jensen arrangeres det 22. mai en programrekke rundt hans arbeid. I tillegg til postene under kan du høre ham på Verditinget på Aulestad kl 10 tirsdag 21. mai og under Åpningsforestillingen i Maihaugsalen kl 19 samme dag.

Sjelens fantomsmerte
Onsdag 22. mai kl 11 – Kulturhuset Banken, Holbøsalen

Møt Helga Flatland i samtale med Asieh Amini og ordstyrer Hans-Jørgen Wallin Weihe om tapsopplevelser i fiksjon og virkelighet. Samtalen tar utgangspunkt i en tekst av Carsten Jensen, der han skriver blant annet: «Sjelen led av de samme fantomsmertene som sårede soldater har når de manglende lemmene deres fortsetter å påvirke nervebanene.» Helga Flatland er romanforfatter med flere utgivelser bak seg, blant annet den såkalte Bli hvis du kan-triologien. Asieh Amini er en iransk poet, journalist og menneskerettighetsaktivist, bosatt i Norge.

Hvis en reisende en vinternatt
Onsdag 22. mai kl 12 – Kulturhuset Banken, Holbøsalen

Carsten Jensens er en internasjonal forfatter i betydningen av at han henter sitt stoff fra reiser og opphold i en rekke land verden over. I denne samtalen blir det fokus på reisen som litterær metode og kosmopolitisme som drivkraft for å skape. Med oversetter Håvard Syvertsen og forfatter Morten A. Strøksnes. Programleder er Teresa Grøtan, forfatter og festivalsjef ved Bergen internasjonale litteraturfestival.

Bjørnsonforelesningen
Onsdag, 22. mai kl 14 – Kulturhuset Banken, Festsalen

Den danske forfatteren Carsten Jensen er årets vinner av Bjørnsonprisen. Han har over år skrevet for aviser i flere land, og siden 1975 utgitt en rekke romaner, essays, artikler og ikke minst beretninger om sine mange reiser verden rundt. I debattboken fra i fjor høst, Kjellermennesker, handler det om populisme og vanskeligheten med å være menneske i en kaotisk samtid. Med sterk uttrykkskraft tematiseres flyktningkrise, klima, velferdsstat, arbeidsliv, identitetspolitikk m.m. «Vi står ikke ved bare ved én korsvei, men ved flere!»

Bjørnsonsamtalen
Onsdag, 22. mai kl 15 – Kulturhuset Banken, Festsalen

Møt årets Bjørnsonprisvinner, Carsten Jensen, i samtale med journalist og forfatter Simen Ekern rundt globale utfordringer i vår tid og det å ta til orde som samfunnsengasjert forfatter. Hvilken plass har den frie intellektuelle essayisten? Er det fortsatt liv i myten om dikteren som sannsiger og moralsk kompass? Åpent for spørsmål.