Debatten: Å selge idretten

En gang var det å bli tildelt et OL det gjeveste man kunne oppnå som by. I 2019 har luksuriøse krav, tvilsom business og enorme milliardoverskridelser gjort IOC og lekene deres så lite populære at de fleste takker nei til å være arrangørby. Hele forretningsmodellen til IOC ser ut til å være truet, og fortsatt har det ikke meldt seg noen arrangørby med statsstøtte foran vinterlekene i 2026.

Samtidig ser det ut til å være et uslitelig kjærlighetsbånd mellom organisasjonen og i hvert fall én av byene – Lillehammer. Blir det Lillehammers oppgave å redde IOC, og i så fall - Hva slags organisasjon er det da man bidrar til å redde? Kanskje bør man innse at tiden snart har løpt fra IOC, selv om man bor på Lillehammer? I denne paneldebatten gripes tyren ved hornene. OL-byen Lillehammer blir åsted for diskusjon om medaljens bakside.
I panelet sitter Jostein Buraas fra Olympiatoppen, Håvard Melnæs, forfatter og journalist fra sportsmagasinet Josimar, og Marit Roland, samfunnsviter fra Høgskolen i Innlandet. Panelet ledes av kultursjef Olav Brostrup Müller.

Foto: Kjetil Rolseth