IDEER FOR EN KONSPIRATORISK TID

Hva er den psykiske lidelsen paranoia? Hvordan arter den seg i offentligheten, og hvordan bidrar sosiale media til å dyrke konspiratoriske ideer?

Møt den svenske poeten og psykoanalytikeren UKON i samtale med journalist og forfatter Lena Lindgren om paranoia og konspirasjonsteorier i vår samtid.

Den svenske poeten og psykoanalytikeren UKON har skrevet et essay om paranoia i en ny bok om den anonyme forfatteren The man of Street, som mellom 1927 – 1939 skrev om framsynte politiske ideer, og eksempelvis forutså kommende velferdsordninger, EU, samt Krügerkraschen og overgivelsen av gullmyntfoten. Med tiden utviklet han paranoide forestillinger. Han kalte seg intellektuell verdensmester og mente at hans ideer ble stjålet av regjeringer over hele verden, og at han ble forfulgt av bolsjevikene.

I Lena Lindgrens prisbelønte essay Ekko møter vi Ekkokammer i medieteknologien; i virale medier, skittstormer og hekseprosesser. Den som får algoritmene på sin side, vinner oppmerksomhetsøkonomiens høyeste trofé: å bli sett. Og Ekkos store kjærlighet var Narcissus, han som druknet i sitt eget speilbilde. Lindgren fletter inn politikk, mytologi, psykologi og vitenskap sammen med scener fra Silicon Valley. Ekko er en samtidsdiagnose og en høyttenkning rundt noen av de mest avgjørende spørsmålene i vår tid.

UKON (SE) og Lena Lindgren.
Ordstyrer: Ole TorpTorsdag 2. jun

17:00-17:50

180,–
Verdensteateret

Legg til i din festival