JÆGTNES OG TIND: DE SOM FORENER VERDEN

Hvordan arbeider og tenker forfatterne når de skriver virkelige mennesker og hendelser inn i skjønnlitteraturen? Hilde Susan Jægtnes skriver om Alexander Hamilton, og få mennesker har gjort en lignende klassereise. Etter en fattigslig og farløs oppvekst på den danske koloniøya St. Croix i Karibia ender den sykelige, men begavede gutten opp som en av USAs grunnleggere. Til tross for at han var både følelsesstyrt og konfliktsøkende står han for ettertiden som en av historiens mest visjonære politikere. Det uregjerlige lynnet og den skarpe tungen skulle imidlertid skape store vanskeligheter for ham selv og for dem han elsket. Jeg grunnla De forente stater er en dypt original og gripende roman om de slagene som former en nasjon og et liv, og om de menneskene som brått befinner seg i begivenhetenes sentrum.

KVINDEN DER SAMLEDE VERDEN er Eva Tinds biografiske roman om den danske zoologen Marie Hammer (1907-2002), som gjennom 40 år reiser jorden rundt alene med ett formål: Hun vil bevise at verdens kontinenter på et tidspunkt har vært forenet. Samtidig har hun en drøm om en familie. Men stikk i strid med tidens normer insisterer hun på at hennes mann aldri må komme i veien for hennes forskning. Som den første kvinne er hun med på Knud Rasmussens 7. Thule-ekspedisjon i 1932. Siden skaffer hun selv midler til sine månedlange ekspedisjoner, og doktorgraden skriver hun som ulønnet forsker hjemme fra kjøkkenbordet med fire barn rundt seg.

Først 30 år etter sin første ekspedisjon endrer Marie Hammer verdenshistorien. På grunn av sine bestrebelser lykkes det henne å samle verden, men samtidig må hun erkjenne, at familien i hennes fravær har slått sprekker.

Hilde Susan Jægtnes og Eva Tind (DK) Ordstyrer: Brita Strand Rangnes

Fredag 3. jun

14:00-14:50

180,–
Festivalteltet

Legg til i din festival