KONGELIGE FORBINDELSER

I år er det 70 år siden Dronning Elizabeth overtok tronen i Storbritannia, og på denne dag 4 juni, feirer britene et storslått platinajubileum for Dronningen. På Lillehammer markerer vi begivenhetene med en samtale om den tette forbindelsen mellom det norske og det britiske kongehuset.

Nærheten til Storbritannia har vært en sentral faktor i norsk moderne historie, manifestert gjennom kongehistorien og den tette forbindelsen mellom det norske og det engelske kongehuset. Hvilken rolle har den kongelige alliansen spilt inn på vårt forhold til Storbritannia og de kongelige personlighetene?

Inger Merethe Hobbelstad har skrevet boken Årene med Elizabeth, om den engelske monarken som hittil har overlevd 14 statsministre - fra Winston Churchill til Boris Johnson. Hun er den monark i verden som har sittet lengst på tronen. Årene med Elizabeth bringer oss inn i dypet av de kongelige gemakkene.

I Tore Rems biografi om Kong Olav kan vi lese om Kong Olavs, og dermed Norges, tette forbindelse til England gjennom sin mor og familie, studieår og krigsår. I andre bind av biografien handler det om krigsårene, da kongen og kronprinsen måtte flykte. Han bodde mesteparten av krigsårene i Foliejon Park i nærheten av Windsor, og under oppholdet i Storbritannia medvirket kronprins Olav i oppbyggingen av de norske militære styrkene, og fra 1. juli 1944 var han forsvarssjef.

Møt Tore Rem og Inger Merethe Hobbelstad i samtale med Marte Spurkland.

Boksalg og signering

Lørdag 4. jun

12:00-12:50

180,–
Verdensteateret

Legg til i din festival