KRIGEN PÅ AULESTAD

Om den besværlige arven på Aulestad

«Godviljens høvdingsete» og «Nazireir»
I anledning en langvarig debatt som har pågått omkring hvilke fortellinger som fortelles på Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad.

Bakgrunnen er en lang debatt om hvilke fortellinger som fortelles på Aulestad, og påstander om at det har vært forsøkt holdt skjult at Karoline og Bjørnstjerne Bjørnsons yngste sønn Erling Bjørnson, som også var odelsgutt og tok over gården Aulestad, ble aktivt medlem av Nasjonal Samling under krigen.
Denne debatten har blusset opp med ujevne mellomrom, senest høsten 2022 da historiker Tore Pryser skrev artikkelen «Bjørnson-familien og NS» i Årbok for Gudbrandsdalen. Han bygger videre på flere artikler av historiker Marianne Egeland som har skrevet om hvordan bildet av «dikterhøvdingen Bjørnson» holdes i hevd på Aulestad, og at fortellinger om sønnens nazifortid forties. Hennes kritikk har også gått på at Karoline Bjørnsons betydning ikke kommuniseres.

Debatten har vekket stor interesse her i traktene. Avisa Gudbrandsdølen har fulgt opp og gitt den mye spalteplass. I samarbeid med Norsk Litteraturfestival har Stiftelsen Lillehammer museum invitert historikerne Tore Pryser, Jon Vegard Lunde og Marianne Egeland til å ta denne samtalen på Aulestad. Ordstyrer blir Hilde Sandvik.

I samarbeid med Lillehammer museum

Lørdag 27. mai

12:00-14:00

180
Aulestad

Legg til i din festival